VIDEO: Auto-litija na putu iz Beograda do Crne Gore, kolona vozila duga pet kilometara

Auto-litija krenulo je jutros oko 7 časova iz Beograda do granice sa Crnom Gorom.
U koloni dugačkoj oko pet kilometara učestvuje nekoliko stotina građana.
 
Učesnici auto-litije, obučeni u majice na kojima piše "Ne damo svetinje", "Crna Gora - Srbija, jedna familija", i noseći zastave Srbije i ikone, okupili su se ispred Sava centra, gde je služen i moleban.
 
 
Foto: N. Đ.
 
Plan im je da se sa još jednom grupom spoje u Preljini kod Čačka, odakle će se još veća kolona uputiti do manastira Jabuka u blizini granice sa Crnom Gorom.
 
 
Glavna poruka koju žele da pošalju jeste upravo "Ne damo svetinje" u kojoj su, prema rečima Željka Čurovića, predsednika Saveza Srba iz Crne Gore, satkani i jezik, pismo, čojstvo, junaštvo i država.
 
"Ovoga puta želimo da pošaljemo poruku našem narodu da je 30. avgust od presudnog značaja da odluče i da na najbezbolniji način reše pitanje spasavanja svetinja", kazao je Čurović za Tanjug ukazujući tako da su upravo parlamentarni izbori u Crnoj Gori šansa za srpski narod da povrati svoja prava.
 
Kako kaže, sporni Zakon je nagovestio otimanje crkava, odnosno nacionalizacija svetinja Srpske pravoslavne crkve.
 
"A mi se pitamo kako neko može da uzme tuđu kuću da bi se u nju uselio. To je presedan u svetu", kazao je Čurović.
 
Dodaje da se ne radi samo o Zakonu veroispovesti, već i o diskriminaciji srpskog naroda. U tom smislu, Čurović ocenjuje da su Srbi u Crnoj Gori svedeni na to da samo imaju pravo glasa, a da im je sve ostalo oduzeto - i jezik i pismo i pravo na zapošljavanje.
  • sanja

    23.08.2020 23:09
    Da je vjecna Crna Gora
    Samo pomazu Milu da i dalje pobjedjuje na izborima...Ima nas puno koji za Crnu Goru ponosnu, slobodnu, nezavisnu i suverenu
    a nismo za DPS i Mila. Nije Milo Crna Gora...Ovako sa litjanjem i srbivanjem po Crnoj Gori, samo podize se rejting Milu...tako da ce ostati vjecno na vlasti....
    .
  • Zoki

    23.08.2020 19:41
    Litije ovo ono, a vecina njih ce da psuje bliznjeg, da komentarise zene na ulici i na milion drugih nacina da pokaze da ih Bog i njegove vrednosti ne zanimaju. Bozje kraljevstvo su pomesali sa drzavom Srbijom.
    Ovo nije nikakvo bogostovlje nego najobicniji, u najbolju ruku, kleronacionalizam koje uvek, ali uvek, izrasta u demonsku mrznju prema drugima.
  • marko

    23.08.2020 18:01
    Stari hriscanski obicaj, auto-litija!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.