Vesić: Većina građana podržava podizanje spomenika Stefanu Nemanji, što će se videti i po poseti

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da će do kraja naredne nedelje u prestonicu stići još četiri kamiona sa delovima spomenika Stefanu Nemanji.
"Prva faza postavljanja spomenika se uspešno privodi kraju. Spomenik postavljaju majstori iz Rusije koji su 10. avgusta došli u Srbiju. Sada je vreme da do kraja naredne nedelje započne druga faza kada budu stigla četiri nova kamiona sa delovima spomenika", rekao je Vesić za Studio B.
 
Poslednja dva kamiona sa delovima spomenika očekuju se oko 15. septembra kada u Srbiju dolazi vajar Aleksandar Rukavišnikov koji će lično nadgledati postavljanje spomenika, rekao je Vesić.
 
Vesić je ocenio da je postavljanje ovog spomenika, posle osam vekova, ispravljanje nepravde i stvaranje istorije jer će taj spomenik na Savskom trgu stajati vekovima.
 
"Spomenik simbolično znači da Srbija ponovo poštuje svoju istoriju i da se ponosimo našim srednjim vekom kada smo bili značajna evropska država. Spomenik Stefanu Nemanji znači novi vaskrs Srbije koja je ponovo vodeća ekonomska, politička i vojna sila Balkana i kulturno središte regiona", rekao je Vesić.
 
On je istakao da većina građana Srbije podržava podizanje spomenika Nemanji, a to će se videti po poseti spomeniku, Savskom trgu i budućem Teslinom muzeju u zgradi stare Železničke stanice.
 
"Građani će dati najbolji odgovor lažnoj srpskoj eliti čije srce očigledno nije u Beogradu već na Brionima", poručio je Vesić.
 
Spomenik mogao sasvim drugačije da izgleda
 
Postavljanje spomenika Stefanu Nemanji, visokog čak 23 metra, počelo je pre pet dana u Beogradu. Međutim, prema priznanju samog skulptora ovog najvećeg spomenika u prestonici, na Savskom trgu zamalo da bude podignuta statua drugačijeg lika.
 
Sve je počelo još na samom konkursu za izbor umetnika koji će napraviti monumentalni spomenik.
 
"Moj je bio više istočnjačkog izgleda, sa jačim obrvama. Ja sam njega i napravio, uradio sam fragment - glavu, a ispostavilo se da sam napravio drugog čoveka, a ne Nemanju. Kada je žiri to video, rekli su mi: 'Izgleda da ste napravili drugog čoveka'. Pokazao sam im čiji sam portret koristio, pa se ispostavilo da je to bio, recimo, njegov praunuk", ispričao je autor spomenika Stefanu Nemanji, ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov za "Sputnjik".
 
Srećom, greška je uočena pa na Savskom trgu neće biti postavljen spomenik kralju Milutinu ili Dragutinu, već njihovom pradedi Stefanu Nemanji kako je i planirano. 
  • Vesko

    25.08.2020 23:15
    @Ptić Rugalac
    Koliko vidim, Vucic drzi Srbiji opelo i da ce uskoro i ova Srbija da se "upokoji".
  • Ptić Rugalac

    25.08.2020 20:56
    @Novo naselje fkv
    Prioritet je da krugodvojkaški "elitisti" malko smanje doživljaj, i konačno shvate da je SFRJ odavno pokojna. I, da nezaslužene privilegije koje su imali u vreme iste više nikada neće imati.
  • Filip

    24.08.2020 16:41
    Ovo i jeste nadgrobni spomenik Radikalskoj Srbiji. Vesic je upravu. Ovo jeste pocetak kraja drzave i njeno lagano nestajanje, ovaj spomenik je samo uvod u to. Mi malo stariji se secamo, Radikalskih srbovanja po Bosni i Krajini, sta se desilo posle toga svi znamo. Gde god su Radikalcine srbovale to vise nije bilo srpsko, jer oni ne shvataju niti ce ikada shvatiti da je srbovanje kada jedna porodica normalno zivi od svoga rada, kada zeli da radjaju decu koja ce imati normalan zivot, a ne da radjaju prosjake i siromahe. To Vesic ni Vucic ne razumeju, jer za njih je srpstvo spomenici, jarboli, zastave,... a ne normalan zivot srpske porodice.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.