Počinju zvanični pregovori o minimalcu, izvesno da neće biti u visini minimalne potrošačke korpe

Pregovori članova Ekonomsko-socijalnog saveta o visini minimalne zarade u 2021. godini, zvanično će početi danas, potvrđeno je Tanjugu u Uniji poslodavaca Srbije (UPS).
Počinju zvanični pregovori o minimalcu, izvesno da neće biti u visini minimalne potrošačke korpe
Foto: 021.rs
Na sastanku će biti pregovarački timovi Saveza samostalnih sindikata Srbije, UGS Nezavisnost, UPS-a i Ministarstva za rad.
 
Počasni predsednik UPS-a Nebojša Atanacković rekao je Tanjugu da se ne može očekivati od poslodavaca koji nemaju mogućnosti da povećaju minimalne zarade koliko to očekuju sindikati.
 
Atanacković napominje da je pitanje minimalne potrošačke korpe i visine minimalca čisto socijalno pitanje pre svega za državu, a ne stvar poslodavaca kojima je u fokusu odnos zarade i produktivnosti privrede.
 
"Činjenica jeste da bi bilo dobro da je minimalna zarada veća, ali sve zavisi od privredne aktivnosti. Besmisleno je tražiti nešto od poslodavaca ako za to nema mogućnosti", naveo je on.
 
Podseća da u Srbiji minimalac prima oko 350.000 ljudi, što je oko 15 odsto svih zaposlenih u zemlji.
 
Atanacković kaže da je jasno da višečlana porodica ne može da živi od 30.000 dinara, ali i da je "apsurdno" da samo jedan član porodice radi za minimalac i tako izdržava porodicu.
 
Sindikati imaju od ranije poznate zahteve, a to je da minimalna zarada treba da dostigne vrednost minimalne potrošačke korpe do 2021. godine, što je oko 37.500 dinara.
 
Predstavnici SSSS i UGS Nezavisnost su, ipak, prethodnih dana izrazili spremnost da pregovaraju o tom zahtevu zbog vanrednih okolnosti izazvanih pandemijom virusa korona.
 
Poslodavci poručuju da minimalac ne treba povećavati paušalno već prema rastu BDP-a i inflacije koja se očekuje u narednoj godini, kao i da bi pristali i na veći rast minimalca pod uslovom da im država to nadoknadi kroz smanjenje troškova.
 
Takođe, ranije su predložili da se minimalac privremeno "zamrzne" pošto još nije formirana nova vlada ili da se do kraja godine odloži donošenje odluke o povećanju minimalca, kako bi se videlo koliki će biti rast privrede u ovoj godini.
 
Pregovori o minimalcu treba da se završe po zakonu do 15. septembra. 
 
Prošle godine minimalac je povećan sa 27.000 dinara na oko 30.000 dinara.
  • Dusan

    26.08.2020 10:41
    @Dosta laganja
    Tuse!!
  • Dosta laganja

    26.08.2020 09:43
    @Dusan
    Slažem se da je moguće da grešim, to sam i napisao ali "poštenjačina" kakva ste taj deo teksta ste preskočili. U potpunosti verujem da je moguće da su svi u celoj Evropi glupi a vi jedini pametan, kao što verujem i da je verovatnije upravo obrnuto. Vreme će pokazati, a u prvom slučaju nema sumnje da ćete postati veoma bogati kada svoj model prodate širom te Evrope i rešite im probleme sve kasnijeg odlaska radnika u penziju i problematičnih penzionih fondova.
    Drago mi je da ste se slatko nasmejali na činjenice dok ste vi ponudili krajnja lupetanja, nepoznavanje ekonomije i to vaše "napredno" nastojanje da od Srbije napravite veliki socijalni slučaj jer ne samo da ste nesposobni sagledati planove dugoročno već ste i potpuno nesposobni da sagledate pravi potencijal radno sposobnog stanovništva ove zemlje. Tako sam se i ja slatko nasmejao na vašu metodu "automatskog povećanja odnosa između penzionera i zaposlenog", ne samo jer to nije slučaj ni u bogatijim zemljama - vidite to je razlika između mene i vas, prihvatanja realnih činjenica sviđale vam se one ili ne naspram življenja u bajkama bez uporišta u stvarnosti. S time u vezi vi ste sličniji "mojem vođi" od mene, i on je tako sproveo ideju "oporavka" privrede kroz otimanje penzija i guranja penzionera u još nezavidniji položaj. Predložio bih vam zato da poslušate svoj sopstveni savet i uzmete koju knjigu iz ekonomije, pročitate i naučite nešto.
  • Dusan

    26.08.2020 01:36
    @Dosta laganja
    Ne razumete Vi nista i to je jedino sto mogu da peimetim. Svojim komentarom podilazite penzionerskoj ciljnoj grupi koji glasaju za Vaseg vodju. Bolje placen radnik je potencijal za razvoj malih i srednjih preduzeca ,a ne pretnja jer on kupuje vise ,pokrece svoj posao,pocne sa nekim ulaganjem,danas sutra zaposli nekog i povecava automatski odnos izmedju penzionera i zapoalenog koji je sada 1:1.25 . Ustede koje Vas gazda nezna da napravi kao sto su recimo ,najnoviji automobili,fudbalski stadioni,mitinzi,poklanjanje silnih milijardi evra strancima koji kao imaju neko kao teziste,ajrodromi, itd da ne nabrajam dalje nisu pretnja po ekonomiju nego je povecanje minimalca problem? Ja verujem da Vas vodja voli ali stavite svoj narod na prvo mesto, uzmite koju knjigu iz ekonimije ,procitajte ,naucite nesto. "emisija novca bez pokrica" hahah , slatko sam se nasmejao. Pozdrav za pripadnika Sns kartela "Dosta laganja".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija