Vulin: Obnavljanje konjičkog voda je dokaz poštovanja predaka i tradicije

Vojska nije samo oružana sila, vojska je čuvar temeljnih vrednosti i tradicije, a obnavljanje konjičke komponente je dokaz poštovanja predaka i tradicije, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin posle prikaza aktivnosti Konjičkog voda Garde Vojske Srbije u ergeli "Karađorđevo", saopštilo je Ministarstvo.
On je naveo da Vojska na taj način čuva tradiciju, ali i doprinosi očuvanju konjičkog sporta.
 
Vulinu su predstavljeni podaci o jedinici i aktivnostima, a zatim je usledio prikaz strojeve obuke - postrojavanje voda u vrstu, kretanje u stroju hodom i kasom – u koloni po jedan i u koloni po dva.
 
Komandir Konjičkog voda Martin Pacula rekao je da je obuka jahača izuzetno kompleksna i traje do šest meseci, a dresura konja je može da traje do dve godine.
 
On je rekao da su konji ergele "Karađorđevo" u radu dve godine i da su u potpunosti spremni za rad, dodavši da su konji koji su nabavljeni iz Mađarske u radu godinu dana i sa njima tek treba da se radi.
 
"Oni su spremni za rad, ali uz određene nedostatke koji ne umanjuju njihovu sposobnost za upotrebu", naveo je Pacula.
  • Обсервер

    29.08.2020 17:14
    Традиција
    Код нас, као и код Енглеза. Да ли су ту само парадни коњи или и босански брдски, који су по кршу носили делове артиљерије ? Имали смо и коњицу у резерви, сви радни коњи су били пописани, који су се налазили код цивила. Да ли користе знање старије генерације инструктора ?
  • Konjoljub

    29.08.2020 12:47
    Jel jahao general bijelog vranca?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija