Potražnja za prodavcima, medicinskim, prosvetnim i građevinskim radnicima, istoričari umetnosti najteže do posla

U prethodnom periodu poslodavci su u Srbiji najviše tražili medicinske i prosvetne radnike, ali i građevinske, kao i prodavce, šivače, higijeničare i negovatelje, kažu za Danas u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.
Potražnja za prodavcima, medicinskim, prosvetnim i građevinskim radnicima, istoričari umetnosti najteže do posla
Foto: Pixabay
Nakon što je ministar rada Zoran Đorđević naveo da je u Srbiji ove godine 7.000 više zaposlenih nego prošle i da je to delom i zbog toga što su se od početka krize pojavila i neka nova zanimanja, u NSZ za Danas kažu da je najveća potražnja za radnicima u zdravstvu.
 
"Najveće interesovanje bilo je za radnike u oblasti zdravstva, medicinska sestra-tehničar, medicinska sestra-vaspitač, doktor medicine specijalista-pedijatar, u oblasti vaspitanja tražili su se nastavnici, profesori, predavači, ali i građevinski radnici, najviše rukovaoci građevinskim mašinama, potom prodavci u maloprodajnim objektima, radnici na pakovanju, šivači, higijeničari i negovatelji", ističu u NSZ.
 
Najteže do posla, kako kažu u NSZ, dolaze obrazovni profili kojima pripada daleko veći broj lica na njihovoj evidenciji u odnosu na broj registrovanih slobodnih radnih mesta i to su u oblasti tekstilstva i kožarstva – prelac, tkač, obrađivač kože i krzna, u oblasti mašinstva su to mašinski tehničar, mehaničar za poljoprivredne mašine, mehaničar za tekstilne mašine, metalostrugar, rukovalac poljoprivrednih mašina.
 
Slabo interesovanje poslodavaca je bilo i za voćarsko-vinogradarske tehničare, tehničare za proizvodnju bilja i drvoprerađivačke tehnologije, prerade drveta i strugare, tehničare za ozelenjavanja naselja i uzgoja šuma.
 
"Teško do posla dolazili su i oni iz oblasti ekonomije, prava i administracije u zanimanjima pomoćni daktilograf, daktilograf, upravni tehničar, birotehničar, pravni tehničar, pravnik", ističu u NSZ.
 
Procena Nacionalne službe za zapošljavanje je da će, kada se pokrene privredna aktivnosti u zemlji, najveće šanse da se zaposle imati oni koji rade u uslužnim delatnostima poput ugostiteljstva-hotelijerstva, koji pružaju frizerske usluge, ali i oni u sektoru prehrane.
 
"Potrebe će biti i za nove zaposlene u trgovini, stolarskim delatnostima, tražiće se zavarivači, građevinski radnici, operateri na CNC mašinama i higijeničari", kažu u NSZ i napominju da očekuju i porast potražnje u oblasti informacionih tehnologija, s obzirom na to da se sve više promoviše elektronska trgovina i usluge.
 
Istoričari umetnosti teško do posla
 
Često se, prilikom izbora zanimanja, mladi ljudi, a i njihovi roditelji pitaju koja struka najlakše dolazi do zaposlenja. Posle određenog istraživanja na ovu temu, donose odluku o upisivanju škole ili fakulteta, sve u cilju da bi se mlada osoba lakše zaposlila.
 
Direktorka Sektora za zapošljavanje Nacionalne službe za zapošljavanje Neda Milanović je objasnila koja su trenutno najtraženija zanimanja na tržištu rada.
 
Prema njenim rečima, osim IT struke, koja je apsolutni pobednik u brzini zapošljavanja, u Srbiji su trenutno najtraženije struke za koje se obrazovanje stiče u srednjim stručnim školama i to, sastavljač elektro - žičanih, mašinski tehničari, medicinske sestre-tehničari, negovateljice, spremačice prostorija u kojima se pružaju zdravstvene usluge, vozači kola sanitetskog prevoza, građevinski radnici (najviše rukovaoci građevinskim mašinama), prodavci u maloprodajnim objektima, radnici na pakovanju proizvoda-pakeri, u oblasti tekstilstva (šivači), higijeničari, negovatelji.
 
Među akademcima, najlakše se zapošljavaju lekari, lekari specijalisti, ekonomisti, mašinski inženjeri i menadžeri.
 
Nažalost, akademci koji najteže dolaze do posla su oni koji su završili neku humanističku nauku. Prema njenim rečima, uglavnom su to istoričari umetnosti.
  • Ponuda

    30.08.2020 19:53
    IT firmi
    Mozda govorite o istoj IT firmi koja sve izrabljuje ,ne samo strucnjake vec i higijenicare.
    Primera radi, 300m2, cistiti i prati svakodnevno po nekoliko sati placa 30.000 dinara, sram ga bilo...kad bude imao decu neka ih nahrani sa 30.000 i skoluje
  • milanm

    30.08.2020 14:50
    @Nenad L
    Nazalost,neki ljudi moraju da rade da bi nesto jeli i platili racune, nemaju svi nasledjene stanove i ustedjevine od roditelja, babe, dede kao sto ima pola Novog Sada, pa da mogu da filozofiraju o Tolstoju. Lepo je zaista onima koji mogu,ali upravo zbog tog kenjkavog stava Bosanci i ostali drmaju gradom i drmace sve vise.Vidite, njihovi mladi masovno studiraju u NS, i nemaju nikakav problem da ostanu u NS nakon studija i rade razne poslove, povezuju se, napreduju.Ima ih svuda, u IT-u, na gradilistima, u transportnim firmama, spedicijama,bankama,fabrikama, javnim sluzbama, univerzitetu, i iz godine u godinu su sve bolje pozicionirani, otvaraju firme i imaju sve vise para. Istovremeno ovdasnji cmizdre i kukaju misleci da su nezamenjivi i da ce negde tamo bas njih da cekaju sa dobrom ponudom, jer jelte oni su predobri za ovo drustvo i ovu drzavu.Toga nema nigde, tako svet ne funkcionise. Bice lako kompenzovani mladima iz Republike Srpske, Crne Gore,sto se vidi na ulicama Novog Sada, nikad vece guzve u Novom Sadu, dok svi pricaju o bezaniji.U najavi je najveca recesija do sad, tako da ce i mogucnost bezanije da se smanjuje u godinama koje slede, da ne govorimo o jacanju antiimigrantskih partija u najjacim drzavama EU.Ta multikulti prica ce bledeti iz godine u godinu, a netrpeljivost prema strancima ce rasti, zapravo vec i raste svuda. Tako da, pripremajte decu da rade za neke druge ovde, kad vec nisu hteli da se potrude da sami dodju do pozicija,jer ce biti sve teze otici odavde
  • @Istoričar umetnosti

    30.08.2020 14:07
    Dragi @Istoričar umetnosti, neko mora i to da radi, jer kako biste se vi šepurili na kulturnim događajima i izigravali in tipove sa svojim velikim platama i skupim odelima da nije izložbi, pozorišta, sređene baštine, lepih knjiga koje ređate na policama. Ako misliš da je neko zanimanje besmisleno, tvoja stvar. Ipak zapamti, od svi velikih stvari na svetu, na kraju se pamti umetnost i kultura i ko je koliko lepih stvari ostavio pokoljenjima. E, neko mora i time da se bavi, za male pare ili da radi za dž u zemlji Srbiji koja je sve vrednosti razrušila. Sede kod kuće i inženjeri i lekari, ni oni ne trebaju Srbiji ako misle.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.