KRIK: "Grupa Amerika" - Najdugovečniji i najmisteriozniji kriminalni klan na Balkanu

Takozvana "Grupa Amerika" je najdugovečniji, verovatno najmoćniji i najmisteriozniji kriminalni klan sa Balkana čiji članovi više od dve decenije švercuju kokain iz Južne Amerike u Evropu, piše danas portal Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK).
KRIK: "Grupa Amerika" - Najdugovečniji i najmisteriozniji kriminalni klan na Balkanu
Foto: Pixabay (ilustracija)
Kako se navodi u tekstu, sumnja se da su pripadnici te kriminalne grupe umešani u seriju ubistava na Balkanu od kojih gotovo nijedno nije rešeno.
 
"Ovaj klan, prema istraživanju KRIK-a i partnera, drži veze sa obaveštajnim službama, pre svega srpskom agencijom BIA odakle im je dostavljano oružje, a 2010. godine i dojavljeno ko iz njihove grupe daje informacije policiji", navodi se u tekstu.
 
Dokumenta do kojih su došli KRIK i pojedini strani istraživački portali i organizacije ukazuju da je "Grupa Amerika" aktivna gotovo dve decenije u desetinama država širom sveta. Tokom tog perioda u različitim zemljama zaplenjeno je više od pet tona kokaina koji je pripadao nekom od članova ove grupe i izvršena su ubistva koja su se dovodila u vezu sa njom.
 
Od kraja devedesetih saradnici grupe hapšeni su i osuđivani u Srbiji, Crnoj Gori, Nemačkoj, Italiji, Grčkoj, Poljskoj, Južnoj Africi, Argentini i Peruu, ali su njihove vođe uglavnom izmicale pravdi.
 
Italijanski policajci, koji su istraživali pripadnike te grupe tvrde da su im istrage ometale upravo veze koje ovaj klan ima sa srpskim obaveštajcima i policijom, ali sumnjaju da te veze idu i šire.
 
"Neko iz Sjedinjenih Američkih Država ih štiti", rekao je italijanski policajac za OCCRP/KRIK.
 
Istu teoriju imao je i bivši policajac iz Beograda.
 
"Verujem da CIA stoji iza njih, zato smo ih nazvali 'Grupa Amerika'", rekao je on.
 
Ceo tekst KRIK-a možete čitati OVDE.
  • Rade

    01.09.2020 14:59
    BIA i sluzbe bezbednosti se jos nisu oslobodile kadrova iz 90ih koji rovare i unistavaju ovu zemlju. Djidjic je prokockao tu sansu 2000te. Tada je trebalo sve ljude iz sluzbi isterati napolje, procesljati njihov rad i onoga ko je za sudjenje na sud. Trebalo je tada otvoriti sva dosijea. To nije uradjeno i sada imamo opet svinjac od zemlje. Klan Amerika je samo deo tog svinjaca koji nam se danas reprizira od 90ih. Glavni sverceri cigaretama takodje su na slobodi.
    Ocekujete neku svetlu buducnost bez ne rasciscene tamne proslosti?
  • Kimi

    01.09.2020 14:22
    I sve sami crnogorci clanovi ove grupe, bas kao Arkan, Bozovic...
    Od 45. crnogorci drze UDBU, a samim time i kriminal.
  • crni domino

    01.09.2020 13:18
    Blekberi i koferce; da li ima veze sa ovom organizacijom!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.