Nesporazum u komunikaciji nadležnih o navodno zaraženoj učenici u Kragujevcu, devojčica nije testirana

Učenici šestog razreda OŠ "Natalija Nana Nedeljković", koja je pohađala nastavu 1. septembra, određena je mera samoizolacije, jer su joj roditelji pozitivni na koronu.
Nesporazum u komunikaciji nadležnih o navodno zaraženoj učenici u Kragujevcu, devojčica nije testirana
Foto: Pixabay
Kako za "Blic" tvrdi dr Predrag Delić, epidemiolog Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu, "da li je devojčica zaražena, to se ne zna, jer ona nije ni testirana".
 
S druge strane, direktorka ove škole Dragana Mijović, izjavila je jutros medijima da je cela porodica, uklučujući i učenicu, zaražena virusom korona. Ona je za "Telegraf" ispričala za da su roditelji učenice pozitivne na virus korona tek oko 20:30 časova, 1. septembra javili odeljenskom starešini da se devojčica testirala i da je zaražena.
 
"Rečeno je da se cela porodica testirala i da su svi pozitivni. Roditelji nisu nikog u školi obavestili da se naša učenica 6. razreda testirala na koronu. Odeljenski starešina je uveče odmah javio meni, a potom je obaveštena Školska uprava, kao i Institut za javno zdravlje Kragujevac", ispričala je Mijović.
 
U međuvremenu je i iz Minstarstva prosvete stigla potvrda da je učenica zaražena, ali zatim i infomacija da se to zapravo još ne zna.
 
U celom ovom slučaju, ispostaviće se, došlo je do nesporazuma.
 
Kako je za "Blic" rečeno u Ministarstvu prosvete, roditelj učenice je njenom razrednom starešini rekao da su svi u porodici zaraženi, ali nije rekao da dete zapravo nije ni testirano. Razredni je tako, one informacije koje je imao, preneo nadležnima u školi, oni su dalje to prijavili Ministarstvu prosvete, koje je dalje postupilo po proceduri. U međuvremenu je kontaktiran gradski zavod gde se ispostavilo da dete nije ni testirano, te se ne zna da li je zaraženo ili ne.
 
Ono što jeste činjenica, to je da roditelji jesu pozitivni na koronu, a to je dovoljan razlog da i dete ostane kod kuće i nastavu prati onlajn.
 
"Epidemiolozi su kao meru zaštite, nakon sumnje na koronu kod roditelja, prepisali meru izolacije za dete, koja nije ispoštovana, jer su učenicu poslali u školu iako su znali da su bolesni", kaže Delić.
 
Da je došlo do zabune potvrdila je za "Blic" u direktorka Dragana Mijović. I ona je ispričala da se ispostavilo na kraju da devojčica nije ni testirana. 
 
Gde su se roditelji zarazili, ona kaže da u to nije upućena. To ne zna ni Institut za javno zdravlje ovog grada, koji tek prikuplja njehove kontakte, kako bi se utvrdio put zaraze i gde se ona dogodila.
 
"U skladu sa preporukama koje je sačinio Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" školi je upućen spisak mera koje treba da preduzme. "Batut" je razradio detaljno smernice kako se postupa kada je u odeljenju potvrđen jedan slučaj, kada su potvrđena dva… Pošto je u ovoj školi samo jedan učenik pod sumnjom da je zaražen, on je upućen u samoizolaciju, a svi ostali učenici i nastavnici koju sa njim bili u kontaktu će nastaviti da idu u školu", kaže za "Blic" epidemiolog Delić.
 
"U odeljenju se nalaže svim učenicima nošenje maski tokom časova i boravka u školi, pojačavaju se mere opšte i lične higijene, posebno mera pranja i dezinfekcije ruku, učionice se čiste, a sve površine koje se često dodiruju kao što su klupe, stolice, kvake, čiviluci, dezinfikuju se sredstvima na bazi alkohola", pojašnjava dr Delić.
 
Prema njegovim rečima, ako se u jednom odeljenju (grupi koja u isto vreme boravi na nastavi u školi) pojave dva potvrđena slučaja infekcije, svi đaci iz te grupe i nastavnici koji su sa njima bili u kontaktu upućuju se na izolaciju u trajanju od 14 dana.
 
Podsetimo da je već 1. septembra virus korona ušao u jednu beogradsku osnovnu školu, a protiv roditelja đaka koga su zaraženog đaka poslali u školu Ministarstvo prosvete podnelo je Centru za socijalni rad prijavu zbog povrede bezbednosti druge dece i nesavesnog ponašanja. To je potvrdio ministar prosvete Mladen Šarčević. Ov ovom slučaju koji se dogodio u Osnovnoj školi "Braća Jerković" u beogradskom naselju Železnik možete opširnije čitati na OVOM LINKU.
  • Tata Ikun

    03.09.2020 15:57
    Da li je iko stavio prst na čelo, da li iko vidi kuda ovo ide? Jel neko kapira da ovaj svet više nije normalan i da je ovaj narod otišao u tri lepe za par meseci ispiranja mozga? Koliko puta ste poslali dete u školu bolesno od gripa, boginja, zauški a da to niste znali? Pa ova Korona je sprdnja naspram toga. I jeste išli na robiju? Plaćali kaznu? Jel vas neki od ministara jurio po medijima? Jel vam socijalna služba uzimala decu? Jel ih društvo obeležavalo kao pošast i zarazu?
    Znači, otišli smo u .... Da se ne izražavam. Umrlo 500 ljudi, pa duplo veći broj umire od saobraćajne nesreće... Gde su vam desetine hiljada koji otrovani uranijumom i pesticidima umiru od raka svake godine u ovoj državi? Svaki dan preživljavate na bensedinima...
    Pa koji ste vi roditelji decu ste dali da vam ih država zlostavlja, mislite da radite za njihovo dobro a potpuno je suprotno... Decu bre, svetinju našu. Kako vas nije sramota u tuđu decu da dirate?
    Svi smo prsli potpuno. Neka crknem od korone, ako treba da živim u ovakvoj septičkoj jami od planete, to mi se više isplati.
  • EU

    03.09.2020 13:36
    @Aspic
    "Sta je to u glavama ljudi: cekas rezultat testiranja i ides u skolu/drustvo? Kakav primitivan svet! "


    Ove kineske buckurise sto ih imamo vi zovete testovima??
    Jedino ih mi koristimo.
    https://www.google.com/amp/s/www.bbc.com/serbian/lat/svet-52103286.amp
  • pera

    03.09.2020 13:35
    ..
    ok, znaci nema dokaza o tome da sistem funkcionise.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.