FOTO, VIDEO Vučić: Odličan sastanak sa Trampom, dao mi je hemijsku i ključeve Bele kuće

Ovo nije trilateralni sporazum, već bilateralni sa SAD, treća strana nije priznata kao subjekat međunarodnog prava, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Vučić je novinarima u Vašingtonu, posle potpisivanja sporazuma o ekonomskoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, rekao da je delegacija Srbije zadovoljna sporazumom, kao i da je potom imao dobar sastanak sa američkim predsednikom Donaldom Trampom kojeg je pozvao da poseti Beograd.
 
Sporazumom o ekonomskoj normalizaciji Beograda i Prištine dogovoren je moratorijum od godinu dana u kojem Priština neće tražiti priznanje u međunarodnim organizacijama, a Beograd neće raditi na procesu "otpriznavanja" nezavisnosti Kosova, predočio je Vučić.
 
Vučić je rekao da se poslednja tačka predloženog sporazuma ticala Izraela i SAD, koje su kao domaćini želeli da u zajedničkom dokumentu Srbija pozove Izrael da prizna nezavisnost Kosova, što je delegacija Srbije rekla da ne može da učini.
 
Dogovoreno je da se ide u dva sporazuma, ako se Izrael i Priština dogovore, rekao je Vučić, dok je Beograd ponudio Izraelu da za godinu dana, ukoliko budu poštovali Srbiju, prebaci ambasadu u Jerusalim.
 
 
Vučić je rekao da su ovo bili teški razgovori za delegaciju Beograda, koja je zadovoljna postignutim, posebno što je iz nacrta sporazuma izbačena tačka 10, koja je, kako je naveo, govorila o međusobnom prizanju Beograda i Prištine.
 
Sporazum ima 16 tačaka, 16 tačaka mi, 16 Albanci, ali one nisu iste, ukazao je Vučić.
 
Vučić tvrdi da je ovo dobar sporazum za Srbiju, kojim se, između ostalog, predviđa u Beogradu otvaranje kancelarije Fonda za razvoj SAD, što će biti snažan signal svim kreditnim agencijama i investitorima.
 
"Amerikanci će nadgledati važne projekte, izgradnju autoputa do Prištine, pruge koja će spajati Prištinu i centralnu Srbiju, preko Merdara. Govori se kako će različite finansijske korporacije i Eksportna banka Amerike da podržavaju različite projekte, da napravimo veći promet i sigurniji prelaz Merdare", rekao je Vučić i naveo da su domaćini bili fer u formulaciji prelaza.
 
Vućić je naveo i da su se Albanci svojim sporazumom sa SAD obavezali da će da pristupe "mini Šengenu", pa se više neće dogoditi scenario sa tarifama i taksama.
 
"Dogovoreno je obostrano priznanje diploma i profesionalnih sertifikata, diverzifikacija izvora energetskog snabdevanja, dok je dogovoreno da se za jezero Gazivode sa SAD radi studija izvodljivosti na podeli energetskih resursa jezera", naglasio je Vučić.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Poslednja provera pred potpisivanje.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

 
Vućić je rekao da je dogovoreno, u cilju dobijanja bezviznog režima sa SAD, bolja bezednosna kontrola aerodroma sa Prištinom, zatim zaštita i promovisanje slobode religija, interverskih komunikacija.
 
Dogovorena je zaštita religijskih objekata i primena sudskih odluka koje se tiču SPC, poručio je Vučić, što znači da SAD kroz bilateralni sporazum garantuje da se poštuju sudske odluke oko Pećke patrijaršije i Dečana.
 
Vučić je rekao da su uobičajene norme koje se tiču nestalih osoba, interno raseljenih lica, dekriminalizacije homosekusalnosti, dok je za SAD bilo važna odredba o osudi Hezbolaha.
 
Predsednik Srbije je rekao da je od Trampa dobio olovku kojom je američki predsednik potpisao sporazum, kao i posebnu poruku na papiru i ključeve Bele kuće.
 
 
"Imamo dobar sporazum, nemamo čega da se stidimo. Ne treba Albance da gledamo kao neprijateljsku stranu, već kako da sa tim ljudima pravimo bolje odnose", zaključio je Vučić i najavio da pravo iz Vašingtona delegacija Srbije putuje u Brisel na razgovore pod orkiljem EU. 
  • 9

    08.09.2020 08:26
    A gde je
    Upaljač?

    Obično u kompletima ide hemijska , naliv pero i upaaljač.

    Ovog našeg ćoravog studenta su već na početku zavrnuli za upaljač.
  • Novica

    08.09.2020 00:22
    Od 2000-2012 smo imali specificnu oligarhijsku spregu politickih nosilaca vlasti i krupnog kapitala.... a cinjenica da smo takvu vlast imali odrazila se na to da su Aleksandar Vucic i Ivica Dacic danas neprikosonoveni gospodari kroz jedan proces bananizacije drzave i bukvalno i u prenesenom znacenju. Ne moze se navesti stranka u politickom sistemu u kome neko nije ogrezao u kriminalu. Jer gospodar Vucic zna da su UCENJENI ljudi NAJPOSLUSNIJI.
    UCENJEN COVEK NE SME DA SE BUNI, UCENJEN COVEK NEMA PRAVA DA SE BUNI. Jer ako nije u vlasti poslusan, eto ga u zatvoru.
    Prema tome ono sto je sada potrebno, jeste da potpuno "ubijen" narod u pojam se priseti energije 5.Oktobra i da shvati da se i vlast i opozicija moraju "oduvati". Oduvati, gde ce se ispitivati ko je za zatvor a ko nije. I to ce biti prava revolucija, jer nema revolucije koja ne posalje u zatvor odgovorne za ono sto se desilo.
  • Bili Kid

    07.09.2020 22:34
    Autorativni duboko kriminalizovan rezim SNS-a nastavlja po starom, gde se mafija i drzava ne razlikuju, jer je mafija zarobila drzavu, i narod je zapravo taoc SNS mafije koja je otela drzavu. Pitanje kako ce narod vratiti drzavu sebi od mafije, jer su sve institucije drzave unistene, pa i instituciju izbora takodje, pa je ulica jedino mesto za borbu. Pitanje je ima li ovo drustvo snage za tu borbu ili ce i dalje biti prepusteno mafiji, jer srpsko drustvo je rascepljeno i toliko propalo i bice potrebno mnogo godina (decenija) isceljenja ove nacija da lici na jednu normalnu uredjenu zemlju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.