Dačić: Za dva meseca uslediće novi pritisci

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je u Beogradu da SAD nisu izvršile pritisak na kosovske Albance do kraja i da je posle potpisivanja sporazuma Beograda i Prištine ostao problem političkog okvira, odnosno statusa Kosova.
 Dačić: Za dva meseca uslediće novi pritisci
Foto: FoNet/AP
"Amerika nije izvršila pritisak do kraja, nismo rešili političko pitanje, trebalo je da izađu sa političkim rešenjem (kosovskog problema)", rekao je Dačić za RTS.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti juče su s predsednikom SAD Donaldom Trampom u Beloj kući potpisali bilateralne sporazume o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine. Više o tome OVDE.
 
Dačić je rekao da ne očekuje sličan sastanak u Vašingtonu do američkih predsedničkih izbora 3. novembra, jer bi "sledeći sporazum morao da se bavi pitanjem političkog rešenja, a za to je potrebno da postoji neka saglasnost".
 
Povodom pitanja uzajamnog priznanja Srbije i Kosova, navedenog u prvoj verziji sporazuma koju je srpska delegacija odbila, Dačić je rekao da "niko nije elaborirao šta se podrazumeva pod tim terminom, odnosno šta se priznaje i šta je predlog političkog rešenja".
 
"Da li se priznaje administrativna linija ili dolazi do njene korekcije, šta je sa severom Kosova i Srbima, da li se tu pravi Zajednica srpskih opština ili 'Republika Srpska'? To je prazna floskula koja podrazumeva da neko misli da mi treba da priznamo sve ovako kako jeste. Možda nisu ozbiljno shvatili u Vašingtonu, jer da su slušali šta smo pričali, znali bi da ćemo odbiti taj predlog", kazao je Dačić.
 
On je ocenio da potpisani sporazumi Srbije i Kosova sa SAD, odnosno "čin da Srbija bude tema o kojoj priča predsednik SAD ali ne u negativnom kontekstu", predstavlja "istorijski događaj" koji je "od velike važnosti za Srbiju".
 
"Za nas je izvanredno što je do ovoga došlo, ali će za dva meseca da budu novi pritisci. Trajno rešenje ne može da bude bez dogovora, a tog dogovora nema dok Albanci ne pristanu na kompromis", naveo je šef srpske diplomatije.
 
Dačić je dodao da je na Srbiji sada da "zaštiti nacionalne interese pametnom politikom", da radi na realizaciji sporazuma i da održi dobre odnose "sa drugim partnerima koji su takođe zainteresovani za kosovsko pitanje".
  • samo kazem

    05.09.2020 19:48
    Par zapazanja
    Ne volim Dacica, ali je u sustini istina ovo sto je izjavio.
    Ima jos nesto: nacionalisticke snage u Srbiji uvek su umele da izaberu... gubitnike. Evo primera nekih istorijskih situacija koje nodoljivo podsecaju na ovu.
    Prolece 1941, Hitler u punom zamahu. Englezi su jedva uspeli da otklone direktnu pretnju invazije na svoju teritoriju, ali se u Africi Romel nezadrzivo priblizava zili kucavici Imperije - Sueckom kanalu. Hitler sprema napad na Grcku, Englezi kupuju vreme. Poturaju par oficira vojske Kraljevine Jugoslavije da izvrse puc i obore vladu i sa njom sporazum o pristupanju Trojnom paktu. Brza nacisticko-fasisticko-madjarska odmazda, Jugoslavija je pregazena za 12 dana.
    Jesen 1944, Crvena armija probija nemacko juzno krilo i nadire u Rumuniju. Rumunija i Bugarska odjednom nisu vise Hitlerovi saveznici, nove vlasti uspostavljaju saradnju sa SSSR. Pukovnik Draza Mihajlovic drzi se ... koga? Nemaca!
    Godina je 2020. Domaci bruto proizvod SAD pada u samo jednom kvartalu za 32%, milioni nezaposlenih ne mogu da plate stanarinu, broj mrtvih od korona virusa se blizi 200.000. Najblizi saveznici ne glasaju za americke predloge u UN. Predsednik SAD ni za zivu glavu ne sme da kritikuje Ruse, a akcije koje preduzima protiv Kine zapravo pomazu Kini, cija se ekonomija jedina oporavlja. Kome se priklanja predsednik Srbije? Americi!
    Znaci, kad su Srbi na vasoj strani, garantovano gubite!
  • mille

    05.09.2020 13:30
    Ako ste se pitali zasto je povecao penzije, evo odgovora. Dao ovcicama trave da ne talasaju dok on odradi ono zbog cega je doveden na vlast. Hvala Albancima sto su objavili dokument inace nikad ne bismo saznali sta je potpisao.
  • Ivan

    05.09.2020 13:21
    A sta je suština potpisanog....da smo prva evropska zemlja koja premesta ambasadu u Jerusalim,da je Izrael priznao Kosovo,da je Hezbolah teroristička organizacija i da Huawei ne može da razvija 5g mrezu u Srbiji

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.