Voda iz lekovitog izvora u Vrnjačkoj Banji nekad tekla u mlazevima, danas je skoro nestala

Voda termomineralnog izvora "Jezero" u Vrnjačkoj Banji, koja je nekada tekla u mlazevima, skoro da je nestala.
Voda iz lekovitog izvora u Vrnjačkoj Banji nekad tekla u mlazevima, danas je skoro nestala
Foto: Pixabay

Voda u ovom lekovitom i poznatom izvoru sada kaplje, a bilo je dana kada su česme bile i potpuno suve. Sumnja se da je uzrok privatni akva park koji je otvoren pre dva meseca, nedaleko od izvora.

Voda sa izvora "Jezero" se koristi u terapeutske svrhe, za dijabetes i lečenje mokraćnih puteva, ali i za ispiranje očiju. Voda ide tzv. putem samoizliva, odnosno ne koriste se pumpe koju bi vodu crpile, već podzemni gas vodu tera ka površini.

Ali, već skoro mesec dana, voda teče kap po kap. Mnogobrojni posetioci, iz svih krajeva Srbije, koji dolaze u Vrnjačku Banju, upravo zbog ove lekovite vode, sada su ljuti.

Iako su vršena neka kratkoročna ispitivanja na njegov uticaj na ostale izvore u okolini, zaključeno je da potrošnja od 2,5 litara u sekundi ne utiče na izvore "Jezero" i "Slatina“. Međutim, u praksi nije bilo tako. Odmah po početku punjenja bazena, dotok vode na ova dva izvora je opao, mada je više uticao na izvor "Jezero" nego na "Slatinu", iako je ona bliža akva parku.

"Tek sada su imali kontinuirano crpljenje u periodu od oko dva meseca. Rudarsko-geološki fakultet misli da je to prouzrokovano tim kontinuiranim crpljenjem vode u ovom akva parku, što se ranije nije dešavalo. Verovatno će morati te količine da se koriguju. Odnosno, moraće da se prave pauze u korišćenju vode sa izvorišta", rekao je za N1 Božidar Vućković, načelnik Službe za pravne i ekonomske poslove bolnice "Merkur".

Vučković kaže da se u akva parku sada svakog dana pravi pauza od osam sati. Stručnjaci sa rudarsko-geološkog fakulteta kažu da bi nivo vode na izvoru "Jezero" u narednim danima trebalo da se postepeno vraća.

Priču u celosti pročitajte na sajtu N1.

  • Stole

    06.09.2020 20:48
    Kada volovi izdaju raznorazne dozvole a salju inspekciju samo tamo di ne treba..
  • StAV

    06.09.2020 20:39
    Hahahahha
    Ni maslacak vam nece ostati, sve ste prodali.
  • biciklista

    06.09.2020 20:38
    Samozivi, bahati, retardirani, bezobrazni, lopovski idioti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija