Vlada Srbije ponovo daje milione iz budžeta za spomenik četničkoj akciji

Vlada Srbije je izdvojila 25 miliona dinara na ime dotacije Fondaciji "Halyard Mission" za izgradnju spomenika posvećenog spasavanju američkih vazduhoplovaca od strane kolaboracionističkog četničkog pokreta Draže Mihailovića, saznaje 021.rs.

Ovo je nastavak dotiranja jer je prošle godine iz budžeta u istu svrhu dato skoro 17 miliona dinara.

U ovogodišnjoj odluci se navodi da se "odobravaju Generalnom sekretarijatu Vlade sredstva u ukupnom iznosu od 25.000.000 dinara na ime dotacije fondaciji 'Halyard Mission', a radi pomoći u izgradnji spomenika (memorijalnog kompleksa) u znak sećanja na spasavanje američkih vojnih vazduhoplovnih snaga u Operaciji Vazdušni most". Tekst je, kako se 021.rs uverio, skoro u reč istovetan prošlogodišnjem osim što se razlikuje suma koja se daje, kao i datum odluke.

Operacija Halijard, poznata i kao Operacija Vazdušni most, dogodila se tokom leta 1944. godine i tada je uglavnom sa područja Srbije spaseno oko 400-500 američkih i savezničkih vazduhoplovaca.

Ovo je manji broj od ukupno spasenih savezničkih pilota iz Jugoslavije tokom Drugog svetskog rata, jer američki vojni podaci govore o spasavanju oko 2.350 savezničkih vazduhoplovaca, od čega oko 350 sa četničke teritorije i oko 2.000 sa teritorije pod kontrolom partizana.

Dvadeset i pet miliona dinara, uz prošlogodišnjih 17 miliona, dodeljeno je Fondaciji "Halyard Mission" koja je američka organizacija, koja je, kako se može videti na njihovom sajtu, osnovana kako bi se podigla svest javnosti o pomenutoj operaciji i kako bi se "promovisale istorijske veze SAD i Srbije koje su zasnovane na vrednostima slobode i demokratije".

Na Fejsbuk stranici Fondacije (OVDE) može se videti kako teče izgradnja spomenika u mestu Pranjani.

Dragoljub Draža Mihailović osuđen je 1946. na smrt zbog ratnih zločina i saradnje sa okupatorom tokom Drugog svetskog rata, a rehabilitovan je 2015. godine.

  • Cvele

    06.10.2020 12:40
    Nema ovo veze ni sa četnicima ni partizanima.Humanost na delu, spasiti živote.Pa zar neko misli da ih je trebalo postreljati.Srbi nisu ubice.
  • Ђорђе Ивковић

    10.09.2020 23:23
    Постоји само једна историја
    У WW2 на територији Краљевине Југославије деловао је само један антифашистички покрет - не два, већ само један - ЈВуО. Југословенска краљевска војска НИЈЕ КАПИТУЛИРАЛА, што су уважили сви савезници укључив и СССР, па и Нирнбершки суд. Да државна војска КЈ не постоји тврдиле су само чланице сила осовине и КПЈ. Та лаж је касније промовисана у историјску догму.

    Други пар опанака је што наш режим хоће да дигне такав споменик - не да се одужи јунацима ЈВуО, већ да се додвори Американцима, што је свакако за гнушање.
  • Avala

    08.09.2020 09:37
    Draza je dobro uradio spasavsi ove pilote. Ali ta njegova kasino taktika je pocela kao sto vec neko rece 1943 drugom polovinom godine kad se videlo na koju stranu vetar duva. Ni jedan od raznih pokreta, grupa ili frakcija koje su se borili u drugom svetskom ratu na teritoriji bivse Yu a bilo ih je raznih nije zavrsio rat na strani pobednika izuzev NOVJ.. Istorija je takva kakva jeste, revizija je ne moze promeniti.. A sto se tice spomenika cetnicima I njihovim borbama sa Nemcima ni meni nisu poznate ako ih ima nek se ta mesta obeleze. A mozda im treba podici "spomenike" tamo gde su se istakli u pokoljima nad civilima kao u Istocnoj Bosni, oko Foce.. Ili mozda treba gledati u svoje dvoriste prvo. Dodjite do sela Vranic, nije daleko od Beograda nek vam potomci mestana ispricaju o "junastvu" odreda Pecanca I ostalih nad zenama I decom...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.