Najgora situacija sa ambrozijom u Vojvodini

Cvetanje ambrozije se ne smiruje i neće još dugo, najavljuje Mirjana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine.
Najgora situacija sa ambrozijom u Vojvodini
Foto: Pixabay
Ona za Blic objašnjava da je situacija poslednjih dana poprilično loša, a da merenja pokazuju i po 20 puta veće vrednosti od onih graničnih kada ne osećamo nikakve tegobe zbog alergije.
 
Mitrovićeva kaže da je najgora situacija u Vojvodini, kao i u glavnom gradu gde su izmerene veoma visoke vrednosti polenovih zrna.
 
"Najgora situacija u našoj mreži merenja je u Vojvodini, a najveće vrednosti ovih dana merimo u Vrbasu. Ako kažemo da je granična vrednost 30 polenovih zrna po metru kubnom vazduha, u Vrbasu je 1. septembra izmereno 674. U Beogradu je 31. avgusta izmerena vrednost od 703 polenova zrna. S tim da smo tu imali i pljuskove koji su pročistili vazduh, te su vrednosti opale. Na primer, sad u nedelju je izmereno 120 polenovih zrna. To jeste smanjenje, ali i dalje predstavlja četiri puta veću vrednost od granične i zato je osobama koje su alergične teško", priča Mitrovićeva.
 
Osobe koje su osetljive na polen ambrozije izložene su skoro 20 dana velikim količinama ovog alergena, dodaje rukovodilac monitoringa alergenog polena u Agenciji. Tako duga izloženost ovom alergenu i u tim količinama "kumulativno deluje na organizam".
 
Zabeležena su cvetanja još nekih alergenih biljaka poput koprive, konoplje, štireva i korova. Iako, na primer, kopriva sama po sebi nije jak alergen, u kombinaciji sa ovim vrednostima komplikuje stvari alergičnim osobama, kaže Mitrovićeva.
 
"Dobra stvar je da ambrozija u ovom trenutku polako završava svoje cvetanje i obično bih rekla da od 15. septembra možemo da očekujemo olakšanje - međutim, ne i ove godine. Kiše koje su očistile vazduh ujedno su zalile vegetativnu masu ambrozije i to je paradoks. Kiša je u jednom trenutku smanjila vrednost alergenih polena, ali je pospešila rast ambrozije. Tako da mislim da olakšanja neće biti pre 20. septembra, osim ako u međuvremenu ne bude kiše koja će dodatno smanjiti vrednosti polena u vazduhu", navodi Mirjana Mitrović.
  • Marko

    11.09.2020 18:02
    @Rotkvarija i @Bato
    Šta pričate pobogu....
    @Rotkvarija Šta mi je i ko objasnio? Meni te inekcije ništa, ama baš ništa nisu pomogle. Kakvo crno resetovanje imunog sistema pobogu???

    Bato To je tipično za ljude koji pojma nemaju. Kakva promena ishrane i ostalo, to nema nikakve veze. Samo da znate, alergija je zapravo POJAČANI imunitet, odnosno telo reaguje na neke čestice na koje ne bi trebalo da reaguje. Ako išta, trebalo bi da smanjimo imunitet....

    Ima Ambrozije po gradu, ali to može eventualno tu lokalno u najbližoj okolini da smeta ljudima, problem su njive pune Ambrozije u okolini grada, pa kada dune, užas.... Ja sam se već pomirio sa time da se neće ništa desiti, ostaje samo da čekamo da bude još veća koncentracija, pa da počnu i jače reakcije, pa ćemo i da umiremo....
  • Vlada

    11.09.2020 16:58
    @Rotkvarija

    Ovo je sjajno, "resetuješ imuni sistem" kortikosteroidima. Popi i malo deterdženta, da ti se imuni sistem malo i cakli.
  • Limanac

    11.09.2020 16:48
    Zelenilo
    Ako primetite polje Ambrozije to treba prijaviti Gradskom zelenilu na telefone sa njihovog sajta. Uvek brzo reaguju. Znači treba svi nešto da preduzmemo. Ne trba čekati da to neko drugi uradi. Poz

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.