Ministarstvo: Ne snimajte đake da biste dokazali nepoštovanje mera

Ministarstvo prosvete uputilo je apel roditeljima da ne fotografišu i ne snimaju neovlašćeno decu u školama, "jer je snimanje maloletnih lica bez saglasnosti roditelja zabranjeno i povlači krivičnu odgovornost".
Ministarstvo: Ne snimajte đake da biste dokazali nepoštovanje mera
Foto: Pixabay (ilustracija)
Kako je saopšteno iz Ministarstva, "u javnosti se pojavila netačna informacije da građani upućuju Ministarstvu prosvete predstavke sa neovlašćenim snimcima učenika kao dokazima da postoje nesavesni đaci, nastavnici i roditelji koji se ne pridržavaju propisanih epidemioloških mera u školama".
 
"O nepoštovanju epidemioloških mera u školama i domovima građani se obraćaju direktno Ministarstvu prosvete, prosvetnoj inspekciji, ali i preko Кontakt centra republičkih inspekcija Vlade Srbije. Do sada je upućen mali broj takvih predstavki i ni jedna nije sadržala neovlašćene snimke ili fotografije", navodi se u saopštenju.
 
Ministar prosvete Mladen Šarčević naveo je da je jedini dostupan i dovoljan alat resornog ministarstva prosvetna inspekcija.
 
"Međutim, radi se na prevenciji, odnosno, savetnici školskih uprava posećuju škole, a redovno se održavaju i aktivi direktora osnovnih i srednjih škola. Za slabosti koje se primete najpre se daju opomene. Taj model je dao dobre rezultate i škole su dobro reagovale", rekao je Šarčević.
 
Dodao je da je "u toku prošle nedelje bilo devet opomena u sistemu od oko 2.000 ustanova, a ove nedelje nijedna", kao i da su podaci o malom broju zaražene dece dobar pokazatelj da može da se nastavi sa primenom ovog modela nastave.
 
Kako se navodi u saopštenju, Ministarstvo prosvete nema mehanizam da spreči da pojedini roditelji obilaze škole i neovlašćeno snimaju decu i škole, ali da "nesavesno postupanje svih učesnika u obrazovno-vaspitnom procesu u pogledu poštovanja epidemioloških mera predstavlja povredu radne obaveze zaposlenog, odnosno, povredu obaveze učenika i povlači disciplinsku odgovornost".
 
Za nesavesne direktore predviđene su i najstrože mere poput razrešenja.
  • Normalan čovek

    11.09.2020 15:32
    Različite preventivne mere
    Pametnjakovici koji slikaju ili snimaju decu bez maski, treba da slikaju i snimaju svaki vikend pune lokale u centru, niko ne nosi masku, a gužva nenormalna. Što unutra, što napolju.
    Ako su mere donete, onda treba apsolutno svuda da se primenjuju i svako da ih primenjuje, bez izuzetaka.
    A ne, malo tamo, malo ovamo, ovde da ovde ne. Poigravate se sa našim životima.
    Ostavite decu na miru.

  • V

    11.09.2020 15:08
    Znaci bez kontrole....OK!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija