"Džeruzalem post": Izrael napravio veliku grešku na Balkanu, to će mu se vratiti kao bumerang

Priznajući Kosovo, Izrael je napravio veliku grešku na Balkanu, koja ne vređa samo istoriju, već takođe podriva sopstvene nacionalne interese jevrejske države i po svoj prilici će joj se vratiti kao bumerang - ocenio je Majkl Frojnd u listu "Džeruzalem post".
"Džeruzalem post": Izrael napravio veliku grešku na Balkanu, to će mu se vratiti kao bumerang
Foto: Pixabay
Autor, koji je predsednik Društva izraelsko-srpskog prijateljstva, podsetio je da su mediji s uzbuđenjem i čak s radošću to objavili, ali je odmah upozorio da se "ne bi trebalo zavaravati da je to mudra odluka".
 
"To je oštar zaokret kursa Izraela jer je više od 12 godina otkako je Kosovo nelegalno jednostrano proglasilo da se odvaja od Srbije, Izrael odbijao da prizna nezavisno Kosovo iz principa i iz dobrih razloga", navodi Frojnd i dalje kaže da je Kosovo "deo Srbije pravno i ustavno". 
 
Podrška secesiji je mešanje u unutrašnje stvari druge zemlje, što "retko kad može biti mudar potez", ukazuje on.
 
"Da bi se shvatila osetljivost tog pitanja valja razmotriti kako je pitanje Kosova važno za Beograd s kojim Izrael razvija pojačano tople odnose poslednjih godina", ističe ovaj autor i navodi da je "Kosovo za Srbe ono što su Jerusalim, Judeja i Samarija (Zapadna obala) za Jevreje - kolevka nacije". 
 
I mada je Srbija prošle nedelje u Beloj kući pristala da podstakne ekonomsku saradnju s Kosovom, čvrsto je odbila da pristane na njegovu državnost, naveo je on. 
 
"Izraelsko priznanje Kosova je uvreda za Srbiju i preti da baci senku na poboljšane odnose dve zemlje", upozorava Frojnd.
 
To je, ukazao je on, takođe opasan presedan jer "ako Kosovari mogu da jednostrano stvore sopstvenu državu, zašto to ne mogu uraditi Palestinci u Judeji, ili izraelski Arapi u Galileji?", zaključuje autor članka.
  • Zivojin

    12.09.2020 16:06
    Copavi Zagorac
    Vidim da jos ima onih koji se identifikuju sa copavim Zagorcem i njegovom pogubnom anti-srpskom politikom.
  • F

    11.09.2020 19:59
    Tito vas nije voleo mozda je i bio u pravu.
  • S

    11.09.2020 19:03
    Pametna odluka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.