Kon: Radim analizu smrtnosti od korone u Beogradu, podaci su nepotpuni i još uvek imamo samo pretpostavke

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da radi analizu smrtnosti za teritoriju Beograda kako bi se dobili precizni podaci o broju žrtava virusa korona.
Kon: Radim analizu smrtnosti od korone u Beogradu, podaci su nepotpuni i još uvek imamo samo pretpostavke
Foto: FoNet

On je za televiziju Prva istakao da treba znati "šta je ono što je neposredni, osnovni i uzrok smrti produžene bolesti".

"Ima dijagnoza koje su vrlo verovatno povezane sa kovidom. Na primer od pneumonije kao osnovnog uzroka smrti je preminulo 29 lica, ranije nema nijednog takvog slučaja. Zatim bronhopneumonija, neoznačene pneumonije... Kada se to sabere dobije se ono što je neposredno prijavljeno kao potvrđeno ili nepotvđeno, 210 smrtnih slučajeva je u Beogradu do juna", kazao je dr Kon za televiziju Prva.

Podatke o smrtnosti je upoređivao sa protekle četiri godine, te je naveo da je više smrtnosti zabeleženo u martu, nego u protekle četiri godine u proseku u tom mesecu.

Još jednom je naglasio da su podaci nepotpuni i da su još uvek "samo pretpostavke".

"Eksplozija nastaje u julu i avgustu, zato su ovi podaci nepotpuni. Prvi pokazatelji govore da je toga bilo u julu koliko ukupno u ostalim mesecima, a da je višak smrtnosti i duplo, do 500 više, u odnosu na prethodne četiri godine, ali to su samo pretpostavke. Moj zaključak je da imamo višak smrtnosti kao što je i Republički zavod za statistiku rekao, ali ne može da se kaže da je to isto što i potvrđen slučaj", naveo je dr Kon.

On se ponovo osvrnuo i na model koji je primenila Švedska u borbi protiv korona virusa, gde su zabeležene znatno veće stope smrtnosti.

"To je model gde skoro ništa i ne preduzimate nego puštate da se virus prenosi i prekatično odnosi žrtve i imaju veliki broj žrtava. Pitanje se postavlja šta smo mi radili, koliko mi imamo žrtava, a to je nešto što ja sada radim kroz ovu analizu", zaključio je dr Kon.

  • Dokror u penziji.

    14.09.2020 16:49
    Joe
    Na kraju epidemije se sve radi.
  • Psihopatska

    14.09.2020 09:27
    vlast
    zbog pretpostavki "KRIZNOG STABA"/"PSIHOPATA" mi smo imali vanredno stanje, policijski cas,........i sva ostala sranja koja i dalje traju samo zbog necijih pretpostavki!!!!!!!!!!? aloo narode probudi seeeee!!!!!!!!!!
  • Јое

    14.09.2020 07:42
    Лаж, велика лаж, статистика
    "kako bi se dobili precizni podaci o broju žrtava virusa korona"
    Да ли то овај лик хоће да каже да су сви ови подаци које су до сада објавили лажни? Тј. шацовом методом - одокативно је одређен број умрлих од короне у сврху застрашивања грађана и стварања панике?

    Да ли то значи да ће сада бити извршене обдукције како би се утврдили стварни разлози смрти, јер као што сви знамо до сада није урађена ни једна обдукција у ту сврху, јер их је неко забранио?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija