Spoljna politika Srbije nema jasan pravac, funkcioniše "od danas do sutra"

Spoljna politika Srbije nema jasan pravac i pitanje je da li će moći da ga pronađe, ocenio je danas potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak.
Za četiri godine Srbija je u pregovorima za pristupanje Evropskoj uniji, sa ocene 2,82 došla na 3,00, što nije za pohvalu, istakao je Međak na onlajn debati "Brze pruge Srbije: gde smo po političkim kriterijuma za pristupanje EU", koju je organizovala CRTA.
 
On je kao primer naveo benigno poglavlje 28, gde za četiri godine mandata Vlade nije urađeno ništa, da primena poglavlja 23 i 24 kasni tri godine u odnosu na naše planove, tako da Srbija ne može da se pohvali napretkom u pristupnim pregovorima, a pogotovo ne da je po tom pitanju lider u regionu.
 
Međak je ukazao da mediji u Srbiji pogrešno prenose ono što se poručuje iz EU, a da će ocena o napretku u predstojećem godišnjem izveštaju Evropske komisije (EK) zavisiti od političke odluke, ali verovatno i od dijaloga sa Kosovom u Briselu.
 
Govoreći o izveštaju EK za 2020. godini, direktorka CRTA Vukosava Crnjanski je naglasila da će za tu nevladinu organizaciju najvažnije biti šta će pisati o temama rada parlamenta i o izborima.
 
Ona je napomenula da je CRTA jasno definisala 45 preporuka, kad su u pitanju usvajanje zakona po hitnom postupku i skupštinske procedure, jer to sve stoji na papiru, ali se ne primenjuje u praksi.
 
Ona je dodala da nije sigurna da će u izveštaju EK naći ocena izbora održanih u junu, jer se još čeka izveštaj posmatračke misije.
 
Videćemo kako će parlament reagovati na izveštaj EK. CRTA će ovih dana izaći sa setom preporuka za izbore. Mi nastavljamo vanparlamentarnu borbu, i pozvaćemo i parlament, i Republičku izbornu komisiju, i Regulatorno telo za elektronske medije na nove razgovore, da vidimo šta je to što nam se dešavalo u junu, da nam se više ne ponovi, objasnila je Crnjanski.
 
Član Savetodavne grupe Balkan u Evropi Vedran Džihić je ocenio da je potrebna neka vrsta promene u političkom govoru i shvatanju ključnih vrednosti društva, promena svega što je izvitopereno, slobodni mediji i nevladine organizacije da izgovore istinu.
 
Tema debate je bila i to kako kovid pandemija utiče na političku situaciju, a Džihić je konstatovao da će, ako virus u jednom trenutku uspe da se kanališe, to biti jedna vrsta katarze i za EU i region.
 
Prema mišljenju Crnjanski, u sadašnjoj situaciji sigurno je da će biti mnogo teže da se definiše šta demokratija znači za društvo, u momentu kad čovek shvata da neće moći da prehrani porodicu, i zato ne sme da se dozvoli da se vrati pritisak na institucije i medije, kao što je bilo tokom vanrednog stanja.
 
Međak je naglasio da je pandemija pokazala da politika države ide "od danas do sutra", tako se menjala, "kovid je ogolio situaciju".
  • ///

    16.09.2020 09:13
    @+384
    "Aj sad realno i iskreno - da li vecina stanovnika ove naseljene teritorije funkcionise na potpuno istom principu - od danas do sutra?"

    Zato sto im drzava ne garantuje nista. Nikad se ne zna kada ce se i sta okrenuti naglavacke. Videli smo to, ne jednom, da ne idem u proslost sa Turcima itsl. Isti ti gradjani, kada odu u neke stabilne, da ne kazem normalne, zemlje, vredno rade, jer im se posteno plati, stede, planiraju, postuju propise. Sta covek ovde da planira, kada sutra sve moze da se okrene? Od cega da stedi, kad jedva prezivljava?
  • kompas

    15.09.2020 21:16
    u rukavicama
    ne uzdam se mnogo u nvo činovnike, njihovi su poslodavci ionako u aulama kuloara iz kojih se upravlja svetom; svakako je pametnije držati se istorijskih fakata i ljudskosti, čega ovde ne vidiš decenijama
    https://web.archive.org/web/20121214105248/http://www.mfa.gov.rs/sr/index.php/dipl-tradicija?lang=cyr
  • +384

    15.09.2020 20:06
    Aj sad realno i iskreno - da li vecina stanovnika ove naseljene teritorije funkcionise na potpuno istom principu - od danas do sutra? Ne moze drzava biti bolja nego sto su joj sastavni cinioci (stanovnici, gradjani)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.