"Obrazovni sistem postaće raštimovani orkestar, niko nema informacije šta se stvarno dešava"

U uslovima organizacije nastave u vreme epidemije niko nema informacije šta se stvarno dešava zato što direktori škola resornom ministarstvu šalju izveštaje onakve kakve ono želi, što nije dobro, jer će obrazovni sistem postati "raštimovani orkestar", upozorio je psiholog Aleksandar Baucal.
"Obrazovni sistem postaće raštimovani orkestar, niko nema informacije šta se stvarno dešava"
Foto: Pixabay
"Ministarstvo nema informacije o tome šta se stvarno dešava i onda se dolazi u opasno stanje da niko ne zna realnu situaciju. Umesto da kažemo da nema načina da nastava bude kako treba i da škole kažu šta sve ne funkcioniše", rekao je Baucal.
 
On je ocenio da je još od proletos, kada je počela epidemija, bila sjajna prilika da se život i obrazovanje povežu, da se ne radi striktno po nastavnim planovima, nego da se nastavnicima da veća autonomija, naprimer da oni koji predaju biologiju dosta vremena posvete priči o koroni i drugim virusima.
 
Baucal je naglasio da je iskustvo iz prošlog polugodišta pokazalo da je nastava na daljinu loša, jer nastavnik ne vidi učenike, pa se nastavom bave i roditelji, a deca se ne druže, nemaju socijalni kontakt, poput igre na odmoru i zato nije ni čudno što se veoma mali broj roditelja opredelio za taj model nastave, a ubedljiva većima za odlazak u školu.
 
Predstavnica sindikata "Nezavisnost" Vesna Vojvodić ukazuje da se za 30 minuta, koliko sada traje čas, ne može napraviti ništa, jer je nemoguće obični inicijalni test realizovati za 27 minuta, pošto se najmanje tri minuta gube na podelu testova.
 
"Probajte da organizujete smislen test za 27 minuta", rekla je Vojvodić i ocenila da se nastavnici ustručavaju da kažu da je to besmisleno.
 
Ona je kao primer navela i brojne greške, uključujući i pravopisne u udžbenicima, upitavši kako su oni prošli kontrolu u Zavodu za unapređenje obrazovanja i u Ministarstvu.
 
"Ko su ljudi koji su to odobrili, kako su oni dobili posao u Zavodu i u Ministarstvu. Hajde nek' su završili fakultet, ali kako su uspeli da završe osnovnu školu", upitala je Vojvodić.
 
Ona je ukazala da su preporuke Ministarstva prosvete obavezujuće, ali da je od 1.700 škola u Srbiji samo pedesetak dobilo domen edu.rs, koji omogućuje pakete za korišćenje Gugl učionica i drugih modela učenja.
 
"Neki direktori to ne znaju, niti im iz Ministarstva dolazi podrška", rekla je. Tvrdnje o digitalizaciji školskog sistema Vojvodić je nazvala "kvazidigitalizacijom", jer nije ni približno dovedena do kraja.
 
Ona je od Ministarstva zatražila da "otključa" elektronske udžbenike, kako bi se deci iz siromašnih slojeva društva omogućilo da mogu tako da uče, jer nemaju novca da kupe klasične, štampane udžbenike.
  • Hahahohohuhu

    18.09.2020 09:50
    Koje obrazovanje?!
    Moj sin je juče radio test iz srpskog koji se sastojao od jednog zadatka. U pitanju je rečenica u kojoj je bilo potrebno odrediti vrstu reči. Osmi razred. Toliko.
    Ili, što bi rekla njegova predmetna nastavnica, "tolko"
  • Entomb

    18.09.2020 09:41
    Jadna i nesrećna naša deca sa takvim roditeljima i nastavnim kadrom. Ovi prvi bi, jer su njihova deca najpametnija, da im se podele petice i da ni ne idu u školu, pa pobogu naučiće šta treba kad se zaposle šta ima da gube vreme sa glupostima iz mate, sa Cvijićem i Mokranjcem.... Ovi drugi bi ako mogu da daju ocene po nekom loto sistemu tako da niti vide školu niti vide decu a opet da ima i slabih da bi se uvatio koji privatan čas.
    Kakvi su odrasli DECA SU NAM ZLATNA.
  • Dejan

    18.09.2020 07:32
    Konfuzija
    Pratim desavanja u skoli i zakljucujem da nije trebalo organizovati istu u ovim uslovima .Zaista se nista ne dobija odlaskom u skolu jer je totalna konfuzija ,ne zna se sta se uci,sta se prati online ili uzivo.Rasulo .Ali se zna da petoro dece ima temperaturu i da niko nista nije roditeljima javio.U pitanju je 8-mi razred OS Nikola Tesla u Novom Sadu.Pretpostavljam da se ceka zaraza 2/3 razreda da bi se reagovalo i prebacila nastava online

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.