Epidemiolog Tiodorović: Porast broja zaraženih u naredne dve nedelje

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je danas da je realno očekivati porast broja obolelih od virusa korona u narednih 10 do 15 dana ne samo zbog onih koji se vraćaju s letovanja, već i zbog određenih situacija unutar Srbije.
Tiodorović je za RTS rekao da očekuje da građani koji se budu vraćali u zemlju budu onoliko savesni koliko su i u samoj zemlji, jer, kako kaže, postoji određeni procenat onih koji smatraju da su sve mere nepotrebne.
 
On je ukazao da na planinama i jezerima postoje oni koji se okupljaju po kafićima, restoranima i splavovima.
 
"Kada u jednom gradu postoji veća kontrola sprovođenja mera, onda postoji pojava da se svi sele u susedna mesta i tamo organizuju manifestacije, svadbe i slično", naveo je Tiodorović, uz napomenu da to nije karakteristika određenog dela zemlje, već da se dešava svuda.
 
Govoreći o povratnicima iz inostranstva i merama nadzora, on je rekao da je cilj da se što pre otkriju potencijalni slučajevi i da posle deset dana, ako nema problema, sledi odjava, a građani nemaju ograničenje kretanja i komunikacija.
 
"Deca koja dolaze s letovanja ne bi trebalo da idu u škole i vrtiće desetak dana", rekao je Tiodorović i istakao da su škole sigurna mesta, bez obzira na broj obolelih učenika i zaposlenih.
 
Tiodorović je još jednom apelovao na sve građane da se pridržavaju mera i upozorio da pre svega treba da se vodi računa o starijim osobama i hroničnim bolesnicima.
  • Dr Jelena Tomić

    19.09.2020 15:03
    Tok epidemije.
    O toku epidemije odlučuje priroda kada se radi o prirodnom infektivnom agensu,a kada je veštačka epidemija u pitanju ona uglavnom traje do 2godine.



    Prognozirati tok epidemije je po meni nebuloza,kako bude priroda tempirala tok epidemije tako će i biti svuda.


    Nema tu dve nedelje ključne ili 2godine ključne za gašenje epidemije.



    Epidemiologija je grana medicine koja se bavi statistikom i merama i ništa više,kliničari vide šta se valja iza brega,vide dalje od epidemiologa.


    Zna se šta je drastičan skok novozaraženih a šta je drastičan pad novozaraženih.


    U toku 69dana vand stanja nismo ni jedan dan imali 15novozaraženih i 0umrlih a pod karantinom smo svi bili.


    Brojeve koje oni u 15h objavljuju NISU realni.
  • Dve nedelje

    18.09.2020 17:18
    a kad prodju dve nedelje onda ce opet biti za dve nedelje pa zatim opet za dve nedelje....
  • Dr Jelena Tomić

    18.09.2020 13:09
    Nagadjanja
    Samo NAGAĐAJU.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.