Ukinut pritvor policajcima i radnicima BIA u slučaju Jovanjica

Sudija Višeg suda u Beogradu ukinuo je juče pritvor grupi osumnjičenih u slučaju Jovanjica, među kojima su, pored civila, i policajci i radnici BIA.
Ukinut pritvor policajcima i radnicima BIA u slučaju Jovanjica
Foto: Pixabay
Kako navodi portparolka Višeg suda u Beogradu Tatjana Tešić, sud je rešenje o ukidanju pritvora doneo s obzirom na to da ga je Tužilaštvo za organizovani kriminal obavestilo da su ispitani svi svedoci.
 
"Takođe, predlog za ukidanje pritvora podneli su i branioci okrivljenih iz istih razloga. Shodno navedenom i kako su ispitani svi predloženi svedoci, a imajući u vidu obaveštenje tužioca, te kako više ne stoje razlozi za pritvor, sudija je doneo rešenje o ukidanju pritvora", navodi Tešić za Insajder.
 
Podsetimo, 1. jula u okviru nastavka istrage o poljoprivrednom gazdinstvu Jovanjica, gde je policija u novembru pronašla plantažu marihuane, uhapšeno je još sedam osoba, a među njima i policajac Milan Kendija, bivši načelnik Odeljenja za obezbeđenje određenih funkcionera i objekata Ministarstva unutrašnjih poslova, Zoran Baštovanović, bivši šef odseka za Beograd Odeljenja za korupciju, Radovan Bojović, Alekandar Tošić i Branislav Radovanović, radnici BIA.
 
Kako je tada saopštilo Tužilaštvo, navedena lica privedena su zbog sumnje da su izvršili krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojne droge, zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje isprava i po nalogu organizatora Predraga Koluvije. Ubrzo je privedenim licima određen pritvor.
 
Predrag Koluvija i još osam osoba uhapšeni su u novembru ove godine zbog sumnje da su izvršili krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Tužilaštvo za organizovani kriminal sumnja da su od januara do novembra 2019. u staklenicima privrednog društva Jovanjica uzgajali opojnu drogu kanabis. Na poljoprivrednom dobru u blizini Stare Pazove policija je pronašla ilegalnu laboratoriju za proizvodnju marihuane u veštačkim uslovima i zaplenila 649,4 kilograma osušene marihuane i 65.581 stabljiku ove opojne droge u sirovom stanju ukupne težine 3.954 kilograma.
 
Kompanija "Jovanjica" iz Stare Pazove u javnosti je poznata kao jedan od najvećih proizvođača organske hrane u Srbiji, a prema dokumentaciji do koje je došao Insajder, od aprila ove godine dozvoljeno joj je da u svojim staklenicima proizvodi industrijsku konoplju. Samo Koluvijino imanje, na kome je zvanično uzgajao organsku hranu, posećivali su ranije tadašnji ministar za rad Aleksandar Vulin kao i bivši direktor "Koridora Srbije" Zoran Babić.
 
Okolnosti koje su pratile otkrivanje činjenice da se u okolini Stare Pazove nalazi plantaža marihuane bile su u najmanju ruku neobične, navodi Insajder.
 
MUP se o ovoj akciji oglasio tek sedam dana nakon pronalaska marihuane, pa su predstavnici opozicije iznosili optužbe da vlasnika firme Jovanjica kao i samu kompaniju štite predstavnici vlasti.
 
Izneta je i tvrdnja da je posle hapšenja Koluvija pozvao Andreja Vučića. Sam Koluvija je to, preko svoje advokatice, iz pritvora demantovao, a funkcioner SNS-a Miloš Vučević podneo je i krivičnu prijavu protiv Andreja i Aleksandra Vučića.
 
Sredinom juna ove godine, Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu Tužilaštva za organizovani kriminal podignutu protiv Predraga Koluvije i ostalih osumnjičenih.
 
Krajem jula u Specijalnom sudu u Beogradu suđenje u slučaju Jovanjica je i počelo, a optužnica otkriva detalje slučaja - da je Koluvija bio u kontaktu s državnim sekretarom u MUP-u Milosavom Miličkovićem, da je plantaže marihuane obezbeđivala firma bivšeg pripadnika policijske antiterorističke jedinice kao i da niko nije kontrolisao šta Koluvijina kompanija tamo gaji, iako je policija već imala saznanja da je uključen u proizvodnju droge, a njegov kum pre osam godina uhapšen upravo jer je imao zasad marihuane.
  • Brunova mama

    19.09.2020 13:06
    Očekivano. I skandalozno.
  • Tako

    18.09.2020 11:50
    Tako i treba, sa se sto pre zaboravi slucaj!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.