Kisić: Ko je pre 18 sati prešao granicu ne mora da se prijavi, ali neka uradi samoprocenu

Epidemiolog Darija Kisić-Tepavčević izjavila je da povratnici iz inostranstva koji su ušli u zemlju pre 18 sati, a dobili su obaveštenje, nisu u obavezi da se prijave, ali da je preporučljivo da urade detaljan test samoprocene.
Kisić: Ko je pre 18 sati prešao granicu ne mora da se prijavi, ali neka uradi samoprocenu
Foto: FoNet
Upitana da li za građane kojima je dato obaveštenja pre 18 sati važi mera nadzora, doktorka Kisić Tepavčević kaže da je osnovni koncept da se svi građani obaveste o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u regionu da bi sagledali rizik po sebe i po zdravlje svoje porodice.
 
"Dužnost svih nas je bila da obavestimo građane. Takođe, apelovali smo na naše građane da se vrate kako bismo smanjili rizik prenošenja. Pitanje zakonskih kazni zaista ne bi trebalo da bude u prvom planu. Najgora kazna za sve je da se razbole", istakla je ona i dodala da je cilj ovih mera da se omogući bolja kontrola onih koji dolaze.
 
Ideja je da od ulaska u zemlju ti građani budu deo zdravstvenog sistema.
 
"Mi se nadamo da su se svi ponašali odgovorno i savesno, ali dodatne mere nisu na odmet. Epidemiološka situacija je povoljnija, ali na nama svima je zadatak da to što više držimo pod kontrolom", naglašava Kisić Tepavčević.
 
Pojedini građani koji su danas oko 13 časova ušli u Srbiju iz Crne Gore javili su 021.rs da su na granici dobili obaveštenje sa merama za koje je rečeno da će se primenjivati tek na one koji se vrate danas posle 18 časova.  
 
Kisić Tepavčević je istakla da oni koji su dobili obaveštenje pre 18 sati nisu u obavezi da se prijave.
 
"Ovaj sistem nadzora nije napravljen da bilo kome smeta, već da bude na korist svim građanima. Zašto je to bilo neophodno? U Beogradu ima pojave pozitivnih među povratnicima. Imamo ih među povratnicima iz Turske, Egipta, Hrvatske. U jednom domu zdravlja smo imali od 9 pozitivnih 3 povratnika. Svaki pojedinac kada se uloguje i prijavi na e-zdravlje treba mu bukvalno tri minuta", istakao je epidemiolog Predrag Kon.
  • Botina

    19.09.2020 09:54
    @ dijasporac
    " i ako je potpisnik lekarske peticije protiv kriznog staba."
    Da li je ovo neko novo nobles zvanje? Ili buduća spomenica?
    Vidi gari ja lično znam dvojicu "potpisnika" obojica su lekari. Jedan je bivši član DS koji se nada prevrat prvo u stranci a onda u zemlji i zato je i potpisao a drugi je potpuna blesa koga u životu interesuju samo pare i žene a potpisao je iz zajebancije potpune jer je mislio da je fora.
    E to su ti potpisnici, grebatori i budale.
  • albert

    19.09.2020 02:47
    Moj prijatelj je u 17,59 krocio na tle Srbije. To mi je pouzdan pokazatelj da nije zarazen.
  • Nsns

    18.09.2020 21:06
    A ti povratnici što su pozitivni, kako znate da su se zarazili u inostranstvu, a ne nakon što su prešli granicu i otišli u prodavnicu ili na pumpu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija