Mihajlović: Platni jaz između muškaraca i žena u Srbiji od 11 do 16 odsto

Predsednica Кoordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da platni jaz između muškaraca i žena u Srbiji iznosi u proseku od 11 do 16 odsto u korist muškaraca, dok je evropski prosek 16,3 odsto, a globalno on iznosi 23 odsto, saopšteno je iz njenog kabineta.
Mihajlović: Platni jaz između muškaraca i žena u Srbiji od 11 do 16 odsto
Foto: 021.rs
Ona je, povodom 18. septembra - Međunarodnog dana jednakih zarada, koji se ove godine prvi put obeležava u svetu, podsetila da su žene u Srbiji dvostruko više angažovane u neplaćenim kućnim poslovima, brizi o domaćinstvu i o članovima porodice.
 
"Uradili smo prvu ekonomsku analizu neplaćenih poslova i došli do podatka da kada bi se tim poslovima pridodala ekonomska vrednost, žene bi zarađivale 546 evra za njihovo obavljanje", precizirala je Mihajlović.
 
Dodala je da je epidemija korona virusa dodatno osvetlila koliki teret žene preuzimaju na sebe - od brige o domaćinstvu, do rada u manje plaćenim oblastima kao što su prehrambena i tekstilna industrija, službe socijalne i zdravstvene zaštite, dok ih u najplaćenijim sektorima poput IT industrije ima malo.
  • smrdijestina

    19.09.2020 08:43
    vasi dzepovi su konstantno napunjeni
  • Ma da

    19.09.2020 08:19
    Kakva je ovo glupost. Ozbiljne drzave se bore da izjednace plate decenijama, sad kao srbistan je bolji. Kako nema obraza ovo stvorenje.
  • ozvalavljen

    19.09.2020 03:02
    A koliki je platni jaz izmedju vas i obicnog naroda?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija