Iznajmljeni školski busevi koštali GSP Beograd znatno više nego da su kupljeni

GSP Beograd platiće ukupno 7,4 miliona evra za najam 47 školskih minibuseva, iako bi za taj novac mogli da kupe duplo više novih vozila, otkrio je BIRN.
Iznajmljeni školski busevi koštali GSP Beograd znatno više nego da su kupljeni
Foto: Pixabay (ilustracija)
BIRN-ova analiza cena vozila sa karakteristikama iz konkursne dokumentacije pokazala je da se cene novih minibuseva kreću do 85 hiljada evra, što je upola manje od sume koju GSP plaća za iznajmljivanje jednog vozila - oko 165.000 evra.
 
Posao je dobila firma SDT Group iz Surčina koja se zajedno sa ćerkom firmom SDT Renting jedina javila na tendere i pobedila bez konkurencije. Ova firma je od 2014. godine, kada je dobila prvi posao za GSP, do danas pobedila na više od 40 javnih poziva gradskog prevoznika.
 
Stručnjaci smatraju nelogičnim potez gradskog prevoznika da iznajmi vozila u narednih pet godina po višoj ceni nego što bi bila kupovina novih, uzevši u obzir sve dodatne troškove. Osim toga, kako je u tekstu navedeno, postoje sporne tačke u konkursnoj dokumentaciji. Pojedini zahtevi su neopravdani, što pokazuje da su tenderi pisani tako da se na njih može javiti samo jedna firma, dok drugi nisu precizno definisani, čime je ostavljen prostor za malverzacije, objasnili su sagovornici BIRN-a.
 
Iz GSP-a BIRN nije dobio odgovor u vezi sa ovim tenderima, kao ni iz firme SDT Group, koja je pobednica na ovim tenderima zajedno sa ćerkom firmom SDT Renting.
 
GSP Beograd je raspisao pozive za dve javne nabavke za iznajmljivanje školskih minibuseva - prva je pokrenuta u decembru 2019. i odnosi se na iznajmljivanje 10 vozila po ceni od 1,1 milion evra, dok je drugom, iz jula 2020. traženo iznajmljivanje 37 ovakvih vozila za 6,3 miliona evra.
 
Profesor Vladimir Momčilović sa Saobraćajnog fakulteta u Beogradu kazao je da se radi "samo i isključivo o troškovima iznajmljivanja vozila sa troškovima osiguranja, registracije, guma i redovnog održavanja tokom pet godina za 50.000 kilometara godišnje, odnosno ukupno 250.000, dok troškovi goriva i troškovi vozača nisu uključeni u cenu, iako usluga iz te javne nabavke spada u oblast: Najam vozila za prevoz putnika sa vozačem".
 
Sagovornici BIRN-a naveli su da je GSP tražio da minibusevi zadovolje odredjene konkretne tehničke specifikacije koje su propisane "jedino da bi se pojavila i izabrala samo vozila jednog ponudjača". Medju tim tehničnim specifikacijama su dužina vozila, medjuosovinsko rastojanje, kao i konkretna vrsta i karakteristike odredjenih sistema ili opreme (menjači, amortizeri, klima uredjaji i drugo). Tu su i besmisleni tehnički uslovi kao što je radio CD/MP3 plejer sa zvučnicima, imobilizer i kodirani ključ i druge specifikacije koje BIRN-ovi sagovornici smatraju neopravdanim.
 
"Tehničke specifikacije oba tendera su prepisane iz specifikacije vozila iz ponude proizvodjača ili dobavljača vozila što se najjasnije vidi iz zahteva u pogledu boje vozila gde je navedeno: žuta boja, po zahtevu kupca", rekao je profesor Momčilović. On je naveo da je evidentno da je ponudjač naručiocu dostavio tehničke karakteristike vozila koja naručuje za ovu javnu nabavku, "ali su i jedan i drugi zaboravili da obrišu ovaj deo teksta".
 
Vesić ankesirao ugovor GSP
 
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je tražio da se promeni ugovor koji je potpisalo Gradsko saobraćajno preduzeće "Beograd" o iznajmljivanju školskih minibuseva. Kako je naveo, tražio je da se ugovor aneksira na period ne duži od dve godine ili do kupovine minibuseva.
 
"Zbog smanjenih prihoda u budžetu koji su posledica kovida-19, odustalo se od kupovine ove godine. Zato je Grad dozvolio GSP-u da iznajmi vozila do kupovine novih. Taj period sigurno ne može da bude pet godina", izjavio je Vesić.
  • ?

    19.09.2020 16:03
    Најежим се кад прочитам СМРДИЈА. Немојте генерализовати поступке глупих и безобразних осиљених појединаца на све нас остале.
    Најежим се и на овакве одлуке и не могу да верујем да то тек тако пролази... А оваквих одлука има доста. Народ ће сагорети у гневу или ће запалити владу, треће нема...
  • Jonny

    19.09.2020 15:02
    Gari, pa mora malo i da se kraducka.
  • Miodrag

    19.09.2020 14:57
    Mafija radi, mafija ne spava. Korumpirana država, na čelu sa primitivnim, bahatim ljudima !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija