Sindikat penzionera: Za sedam godina prosečna penzija povećana za manje od 4.000 dinara

Predsednik Sindikata penzionera "Nezavisnost" Miloš Grabundžija rekao je da je od 2013. godine, kada je iznosila 23.947 dinara, do danas prosečna penzija u Srbiji porasla za svega 3.828 dinara.
Kako je rekao, prosečna penzija za 1,7 miliona penzionera sada iznosi 27.775 dinara.
 
"To svakako nije dovoljno ni za osnovne potrebe, jer svaki penzioner kad izmiri samo račune za struju, vodu, smeće i grejanje ostane bez novca za hranu i lekove. Za komunalne troškove je potrebno od 17 do 20 hiljada dinara, a u Srbiji više od 300.000 penzionera prima penziju manju od najniže koja iznosi 13.611 dinara", rekao je Grabundžija.
 
On je podsetio da je ova vlast od 750.000 penzionera "otela" skoro milijardu evra.
 
"Biti penzioner u Srbiji znači da živiš ispod svakog egzistencijalnog minimuma. Svi bi mi pozdravili poštenu izgradnju, ali ne možemo da podržimo pljačku. Od 750 hiljada penzionera otme se nasilno i onda se ulaže preko svojih novoosnovanih firmi i svojih kadrova, ne zna se ni kako ni kome se daje. To je pljačka", ocenio je predsednik sindikata penzionera.
 
Prema njegovim rečima, država od novca koji je uzela penzionerima daje subvencije stranim investitorima koji zaposlenima ne plaćaju doprinose.
 
"Penzioneri su do te mere ogorčeni da više nemaju izlaz, jer je nemoguće preživeti s prosečnom penzijom od svega 27 hiljada dinara. Molim vas, pa oni su odlučili da grade nacionalni stadion od nekoliko stotina miliona evra. Neka svako od fudbalera koji potpisuju milionske ugovore da po 100 evra ako hoće da imaju nacionalni stadion, a ne da uzimaju od penzionera. Penzioneri neće igrati fudbal, sigurno", kazao je Grabundžija.
 
On smatra da prosečna penzija treba da bude 60 odsto od prosečne plate.
 
"Ako prosečna penzija padne ispod 60 odsto prosečne plate da se vrši vanredno usklađivanje", ocenio je.
 
Na pitanje da li očekuje da će vlast ipak da vrati novac koji je uzet od penzionera smanjivanjem penzija, Grabundžija je rekao da Aleksandar Vučić nije spreman da vrati pare.
 
"Ja znam da je teško vratiti milijardu evra odjednom, ali ajde donesite zakon da se vraća u 47 rata koliko ste uzimali i problem smo rešili. Taj problem bi onda za 47 meseci bio potpuno rešen", zaključio je predsednik Sindikata penzionera "Nezavisnost".
  • Bane48

    18.10.2020 23:44
    komentar
    Srpski penzioner je zbunjen uplašen i rastrojen, ovu crkavicu koju dobija a ne troši on otimaju sinovi kćerke i unuci, za njih ostaje samo televizija da im do kraja ispere mozak i to je to.
  • Бојан

    21.09.2020 08:06
    Фарса
    Раст пензије мора да се усклађује са инфлацијом, курсом евра и растом цена основних животних намирница које су од 2014 отишле 500% горе.
  • Filip

    21.09.2020 00:31
    @Da se ne lazemo
    Ako ga vole onda su psihicki bolesni. Zasto? Zato sto se mama, tata, unuci, cerke, sinovi... vole; a politicari se postuju ili ne postuju... E sad sto je postovanje usvojeno medijskim manipulacijama i hipnozom to je vec dijagnoza....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.