Više od trećine ambasadorskih mesta Srbije u v.d. stanju

U trenutku kada Srbija čeka novu Vladu, a predstavnici Kine i SAD se bore za uticaj u našem regionu, Beograd u ovim državama nema ambasadore i generalne konzule, odnosno iščekuje se imenovanje novih ambasadora i generalnih konzula upravo u ovim državama.
Više od trećine ambasadorskih mesta Srbije u v.d. stanju
Foto: 021.rs
Kako piše "Politika", Srbiju otpravnici poslova predstavljaju u čak 24 ambasade širom sveta, od Japana, Kine, Koreje, Azerbejdžana, Belorusije, Izraela, Maroka, Libije, do Kanade, Brazila, Norveške.
 
"Budući da Srbija ima 69 ambasada, to znači da je ispražnjeno više od trećine ambasadorskih mesta. Takođe, u devet konzulata čeka se postavljanje generalnih konzula, a prazno je i mesto šefa naše misije pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku. Trenutno ovaj posao obavlja otpravnica poslova Marina Ivanović", navodi Politika.
 
Kada je u pitanju region, istekli su mandati ambasadorima u Hrvatskoj, Albaniji i Severnoj Makedoniji.
 
List navodi da Srbija najviše ambasada ima u Africi, ukupno 11, a da od toga u pet ambasada trenutno upravljaju otpravnici poslova, odnosno ambasade su u v. d. stanju.
 
Postoje i diplomatsko-konzularna predstavništva koja godinama čekaju postavljanje novog šefa, poput Zambije, čije je rukovodstvo u v. d. stanju devet godina.
 
Iz Ministarstva spoljnjih poslova (MSP) Srbije su za "Politiku" naveli da "nije problem u nedostatku kadrova jer resorno ministarstvo raspolaže s dovoljno stručnih ljudi i može da pronađe najbolje rešenje za svaku poziciju", ali da bi bilo dobro da državu predstavljaju i neke ličnosti iz sfere javnog života, ali i iz sfere bezbednosti.
 
Iz MSP je pojašnjeno i da su "ambasadori izaslanici predsednika Srbije i da je neophodno sve uskladiti", kao i da je pandemija virusa korona "usporila spoljnu politiku".
  • ne moze

    21.09.2020 10:56
    PINKI
    ....da postigne, da bude na svim mestima istovremeno! a i zasto bi, moze on sve iz kabineta....a mozda uspe da se projektuje svuda istovremeno.......uostalom on je sns-ov SVEVISNJI...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.