Završnica suđenja bivšem ministru Prvoslavu Daviniću u novembru

Viši sud u Beogradu zakazao je za 18. novembar završne reči na ponovljenom suđenju nekadašnjem ministru odbrane SCG Prvoslavu Daviniću, povodom optužbi da je zloupotrebio službeni položaj prilikom prodaje viška naoružanja vojske SCG preduzeću iz Podgorice.
Završnica suđenja bivšem ministru Prvoslavu Daviniću u novembru
Foto: Medija centar Beograd
Davinić se u ovom slučaju tereti i da je zajedno sa optuženim generalom Milunom Kokanovićem zloupotrebio položaj prilikom kupovine stana načelniku Generalštaba Vojske SCG, generalu Ljubiši Jokiću.
 
Nakon završnih reči tužilaštva i odbrane sud će zakazati izricanje prvostepene presude.
 
Ovo suđenje je ponovljeno po nalogu Apelacionog suda koji je ukinuo prvostepenu oslobađajuću presudu i naložio da im se suđenje ponovi.
 
Davinić se tereti da je 2005. godine preduzeću "J" iz Podgorice pribavio imovinsku korist u iznosu od 1.617.686 američkih dolara, a državi Srbiji naneo imovinsku štetu u tom iznosu.
 
Tužilaštvo smatra da je Davinić zloupotrebio službeni položaj jer je, iako su dva srpska preduzeća ponudila znatno povoljnije cene - što je i konstatovano u komisijskom izveštaju 2005. godine i sugerisano da se sa tim preduzećima zaključe ugovori, "bez ikakvog opravdanog razloga i protivno stvarnom interesu zemlje, predložio da se odobri prodaja preko preduzeća "J" iz Podgorice koje je ponudilo cene manje za oko 28% u odnosu na konkurente sa najpovoljnijim ponudama".
 
Tereti se da je iste godine Crnoj Gori pribavio imovinsku korist od 1.528.477 američkih dolara, a Srbiji naneo imovinsku štetu u tom iznosu povodom realizacije komisionog ugovora o prodaji naoružanja iako je znao da je svo predmetno naoružanje, kao imovina DZ SCG koja se nalazi isključivo na teritoriji RS, po teritorijalnom principu imovina Srbije. Tužilaštvo navodi da su zbog toga sva novčana sredstva ostvarena prodajom naoružanja morala da se uplate na račun trezora Narodne banke Srbije.
 
Treće delo za koje se tereti zajedno sa Kokanovićem tiče se kupovine stana za Jokića. Oni se terete da su Jokiću pribavili imovinsku korist od 26.628 evra, a Ministarstvo odbrane DZ SCG naneli imovinsku štetu u tom iznosu.
 
Davinić je već pravosnažno oslobođen po tri optužnice za takozvanu - aferu Pancir, zatim za stanove namenjenih "Kobrama" i stan namenjen jednom oficiru, a i dalje mu je u toku suđenje u slučaju poznatom kao "satelit".
 
On je pravosnažno osuđen, ali uslovno u slučaju poznatom kao "barkasa", jer je 2005. godine Crnoj Gori poklonio vojni brod barkasa vredan oko 3,6 miliona dinara i, prema stavu suda, tako oštetio budžet državne zajednice. Daviniću je u tom slučaju odlukom Apelacionog suda u Beogradu izrečena kazna zatvora od osam meseci i istovremeno je određeno da se kazna neće izvršiti ukoliko u roku od tri godine ne izvrši novo krivično delo, dok je Republika Srbija je radi ostvarivanja imovinsko - pravnog zahteva upućena na parnicu.
  • Inspektor Višekruna

    21.09.2020 16:27
    2005?
    A kada ovo zastareva?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija