Preporuke za prevenciju korone na fakultetima

Ministarstvo prosvete donelo je danas preporuke za prevenciju korona virusa na visokoškolskim ustanovama u kojima se, između ostalog, navodi da je svakodnevno pre početka rada tih ustanova potrebno čistiti i dezinfikovati prostor, pribor i opremu, kao i provetravati prostorije najmanje pola sata nakon čišćenja.
Preporuke za prevenciju korone na fakultetima
Foto: 021.rs
Istaknuto je da radnici u visokoškolskim ustanovama i studenti moraju biti bez simptoma koji ukazuju na kovid-19 (povišena temperatura i jedan od simptoma - kašalj, kratkoća daha, otežano disanje, gubitak čula ukusa i mirisa) pri dolasku na fakultete.
 
Neophodno je da se na ulazu u objekat postavi dezobarijera, kao i da se obezbedi dovoljno lične zaštitne opreme za zaposlene, sredstava i pribora za čišćenje i dezinfekciju, kao i dozer sa sredstvom za dezinfekciju ruku u amfiteatrima, čitaonicama i svim ostalim prostorijama gde studenti borave i uče.
 
U preporukama se, piše u saopštenju Ministarstva prosvete, navodi da je neophodno obezbediti dovoljno toplomera uz informaciju gde se studenti mogu javiti kako bi mogli da izmere temperaturu, ako se ne osećaju dobro.
 
Takođe, navodi se da se održavanje nastave, vežbi, ispita, sastanaka i sednica organa visokoškolskih ustanova ne smatra okupljanjima na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru.
 
Dodaje se da je studente potrebno organizovati u manje grupe tokom držanja nastave, odnosno provera znanja, a veličinu grupe odrediti na osnovu broja mesta u amfiteatrima, učionicama, vežbaonicama i drugim prostorijama tako da udaljenost između studenata bude najmanje 1,5 metara, odnosno potrebno je obezbediti 4 m2 po studentu.
 
Kako se dodaje, ne preporučuje se zadržavanje studenata u većim grupama nakon predavanja po hodnicima, u dvorištu ili drugim mestima.
 
Teorijsku nastavu je moguće držati "on-lajn" ili kombinovano tako što će se deo nastave držati preko platforme, a deo u zgradi visokoškolske ustanove, ali u manjim grupama i uz primenu svih mera i sredstava zaštite. Osim toga, visokoškolske ustanove koje obezbede dovoljno prostora, mogu da održavaju redovnu nastavu u svojim prostorijama, navodi se i dodaje da praktična nastava podrazumeva obaveznu primenu svih mera i sredstava zaštite.
 
Pored obavezne upotrebe zaštitnih maski, vežbe se mogu držati i uz korišćenje vizira i/ili skafandera. Praktičnu nastavu koja podrazumeva samostalni rad studenata, rešavanje zadataka ili problema kao i rad kroz interakciju sa kolegama, ukoliko je moguće, organizovati preko platforme.
 
Preporukama je predviđeno da između predavanja bude dovoljno duga pauza kako se dve grupe studenata ne bi susretale i kako bi se ostavilo vremena za čišćenje, dezinfekciju i provetravanje prostora gde su studenti boravili.
 
"Održavanje ispita organizovati tako da se termini ispita ne preklapaju i da čekanje studenata ispred prostorije gde se ispit održava bude što kraće uz održavanje preporučene udaljenosti između studenata od najmanje 1,5 metara", navodi u preporukama.
 
Uz to, preporučuje se da kafeterije koje se nalaze u sklopu ustanove ne rade do daljnjeg, kako bi se sprečilo okupljanje većeg broja osoba na jednom mestu i sprečilo zadržavanje u grupama.
 
U situaciji pojave sumnje na obolevanje kod zaposlenog, uprava visokoškolske ustanove je u obavezi da o tome odmah obavesti epidemiologa nadležnog instituta/zavoda za javno zdravlje radi daljeg postupanja.
  • ministarstvo

    22.09.2020 12:27
    prosvete??????
    zar to jos postoji ? ne razumem cemu sluzi? ili mozda bolje: KOME SLUZI ?!
  • Realno

    21.09.2020 20:27
    Za razmisljanje
    -Takođe, navodi se da se održavanje nastave, vežbi, ispita, sastanaka i sednica organa visokoškolskih ustanova ne smatra okupljanjima na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru-
  • Ftn

    21.09.2020 18:41
    Je li onaj patenat na ulazu delo Zeljka Mitrovica ili velikog genija Dorosa ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.