Vesić nagrađen za "trajni doprinos kulturi"; Ne davimo Beograd: Nagrada za dilentatizam

Kulturno-prosvetna zajednica Beograda dodelila je Goranu Vesiću nagradu za "trajni doprinos kulturi glavnog grada", a u obrazloženju se navodi jedan od najviše osporavanih aspekata njegove vladavine - rekonstrukcija trgova i ulica, ono u čemu se Vesić pokazao kao katastrofalno neuk diletant, saopštio je "Ne davimo Beograd".
Vesić nagrađen za "trajni doprinos kulturi"; Ne davimo Beograd: Nagrada za dilentatizam
Foto: 021.rs
"Kada smo pre godinu dana, ironično, Vesiću otvorili spomenik, nismo mogli ni da slutimo da će nam ukrasti ideju i sam sebi dodeliti stvarnu nagradu za ista ona nedela zbog kojih ga Beograđani kritikuju i zbog kojih je naš grad pred kolapsom", navodi se u saopštenju.
 
"Ne davimo Beograd" dalje nabraja "uspešne" insfrastrukturne projekte po Beogradu.
 
"Beskonačne preskupe rekonstrukcije gradskih ulica dovele su Beograd do saobraćajnog kolapsa. Projekti poput radova na potezu od Vukovog spomenika do Kalemegdana skoro godinu dana probijaju rokove za završetak radova, a za to vreme stanovnici okolnih ulica su ostavljeni da žive na neobezbeđenim i opasnim gradilištima koja do dan danas nisu uređena. Rekonstrukcije trga Republike, koja je naglašena pri dodeli nagrade, kao i trga Slavija, morale su biti dorađivane po nekoliko puta zbog katastrofalnog kvaliteta radova. Čak je i kaldrma u Skadarliji uređena tako da je originalni kamen zamenjen nečim što pre liči na šljunak", navodi ova organizacija.
 
Dodaje se da ukoliko je kriterijum za dodelu ove nagrade da se pokuša pranje Vesićeve biografije od štetnih projekata, onda se za takav "trajni doprinos kulturi glavnog grada", može dodati još Vesićevih dela.
 
"Od rasprodaje gradskih simbola, Beograđanke i uskoro Sava centra, preko planiranja seče šume na Košutnjaku, otimanja obala reka, novogodišnje rasvete, kolapsa saobraćaja i sve lošijeg javnog prevoza, izgradnje katastrofalne spalionice u Vinči, promena imena ulica i uništavanja kulturno-istorijskih spomenika i rasipanja javnih sredstava na muzičku fontanu i bizarne spomenike čiji izgled je uvreda za svakoga ko voli Srbiju i ceni delo Stefana Nemanje", zaključuje se u saopštenju.
 
Priznanje Zlatni beočug, koje se dodeljuje za trajan doprinos kulturi, uručeno je u ponedeljak dobitnicima na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu. Povelje za trajni doprinos kulturi Beograda, koje dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Beograda, dobili su zamenik gradonačelnika Goran Vesić i Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda. 
 
Zahvaljujući se na nagradi, Goran Vesić je govorio o namerama gradskih vlasti da podignu spomenike Vasku Popi, Meši Selimoviću, Jovanu Jovanoviću Zmaju... Govorio je i o otvaranju novog pozorišta, gradske galerije, Muzeja grada Beograda. 
  • Goga

    22.09.2020 19:43
    I nagrade i odlikovanja su obesmislili, sve su unistili, institucije, sve nista iza njih ostati nece samo rusevine...
  • Zabrinuta

    22.09.2020 12:50
    U Šapcu
    je pre nego u BG rekonstruisan gradski trg skoro iste površine, deset puta brže i jeftinije i duplo kvalitetnije i lepše, Zelenović ima svu dokumentaciju o gradnji oba trga
  • Novosađanka

    22.09.2020 10:33
    Ta nemojte kasti
    Da ih zajebavamo možemo i sami ali od toga nema neke koristi. Opozicijo, ima li još nešto na programu, ili da prebacimo kanal i mi na Zadrugu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.