Torlak pravi 200.000 vakcina protiv gripa, prve doze u novembru

Beogradski Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" posle decenije i po počeće sa proizvodnjom domaće vakcine protiv sezonskog gripa "torvaksflu", za koju se očekuje da će biti dostupna u oktobru, a najkasnije u novembru.
Torlak pravi 200.000 vakcina protiv gripa, prve doze u novembru
Foto: Pixabay
Srbija će za ovu sezonu gripa verovatno imati više vakcina protiv gripa nego ikada do sada - najmanje 600.000 doza strane i domaće vakcine, duplo više od broja koji se obezbeđuje o trošku osiguranja, a samo "Torlak" je u mogućnosti da proizvede 200.000 doza, pišu Novosti.
 
Direktorka ovog instituta Vera Stojiljković rekla je da je domaća vakcina već registrovana i da je od nadležne agencije za lekove Srbije dobila dozvolu.
 
Ona je dodala da je trenutno u toku proizvodnja aktivne komponente vakcine protiv gripa, nakog čega sledi kontrola kvaliteta, te finalizacija i dobijanje sertifikata, a potom distribucija i upotreba.
 
Ova" Torlakova" vakcina protiv gripa je trovalentna, a po svojstvu mrtva, odnosno inaktivisana, a čine je slojevi virusa H1N1, koji je izazvao pandemiju svinjskog gripa 2009. godine, zatim H3N2 i V/Viktorija soj.
 
Očekuje se da 400.000 doza vakcine protiv gripa stranih proizvođača stignu 1. oktobra. Novosti napominju da Srbija domaću vakcinu nije imala još od 2006. godine i koristila je najčešće uvoznu.
  • Dragoslav jovanovic

    20.10.2020 14:52
    Zasto u domu zdravlja mirijevo kazu da torlakovu vakcinu mogu da prime samo mladji of 65godina Dali je to posteno potrebno je javno objasnjenje
  • Svetlana NS

    22.09.2020 22:20
    Torlak nije naš
    Dokle ćete lagati, Torlak nije naš, prodat je davno Novartisu, a vakcine su uvek bile rizične.
  • Novodadjanka

    22.09.2020 22:04
    Dimaća, kažete..
    Odavno Torlak nije domaći...!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.