Najviše šansi za zaposlenje imaju nekvalifikovani radnici

Osim radnika koji su donedavno, a najviše tokom letnjih meseci, bili angažovani na sezonskim poslovima, mahom u građevinarstvu, do zaposlenja ovih dana najlakše dolaze i oni koji su spremni da rade na najjednostavnijim poslovima.
Najviše šansi za zaposlenje imaju nekvalifikovani radnici
Foto: 021.rs
Među njima ima najviše nekvalifikovanih radnika (čistači prostorija, komunalni higijeničari, građevinski manipulanti, spremačice u zdravstvu), a tu su i pomoćni kuvari, zidari, tesari, bravari, magacioneri, zavarivači, vozači i auto-mehaničari, piše Politika. 
 
Kako ističu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, među onima sa srednjim i visokim obrazovanjem, poslodavci su iskazali najveće interesovanje za radno angažovanje komercijalista, ekonomista za finansije, računovodstvo i bankarstvo, vaspitača predškolske dece, diplomiranih inženjera građevinarstva, mašinskih inženjera, ali i diplomiranih pravnika i doktora interne medicine.
 
Postoji i konkretna tražnja za profilima za koje su potrebne određene veštine i sposobnosti: u građevinarstvu, zanatskim poslovima, IT industriji, za razliku od tkača, obrađivača kože, mašinaca i metalaca, daktilografa, birotehničara koje na tržištu rada malo ko želi.
 
Kada su u pitanju profili sa nižim nivoom obrazovanja, u najvećom broju slučajeva prvenstveni uslov za njihovo zapošljavanje jeste odgovarajuće radno iskustvo.
 
U toku prošlog meseca, na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje bile su 508.323 osobe. Do posla se najlakše dolazi u Beogradu i Vojvodini, a najteže na jugoistoku Srbije. 
  • skromnost društvenja

    24.09.2020 10:06
    ne voli se nametanje
    Društvenjaci i humansitičari, da ih tako nazovem, nisu našli načina da se nametnu i dokažu društvu da su neophodni - i to treba da se promeni.
  • Ђура арматура

    24.09.2020 09:25
    Свака част Вучићу....
  • M

    24.09.2020 09:18
    Zidari, zavarivaci i sl. nisu nekvalifikovani.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija