Jedina lekarka u Gadžinom Hanu doktorirala sa prosekom 9,57, nezaposlena već pet godina

Marija Stanković (30), doktorka medicine sa prosekom 9,57, jedini je lekar koji živi na području opštine Gadžin Han ali ni ona nije zaposlena.
Jedina lekarka u Gadžinom Hanu doktorirala sa prosekom 9,57, nezaposlena već pet godina
Foto: Pixabay
Stanković je od samog diplomiranja 2015. jedini lekar na "birou" u Gadžinom Hanu, međutim posao do sada nije uspela da dobije ni u Domu zdravlja u Gadžinom Hanu, niti u drugim zdravstvenim ustanovama širom Srbije.
 
"Prijavljivala sam se na konkurse u Nišu, Beogradu, Čačku, Subotici, Sremskoj Mitrovici, Valjevu. Zvali su me iz klinika u Beogradu četiri do pet puta jer sam ulazila u najuži izbor, ali su na konkursima uvek posao dobijali neki drugi ljudi. Od ostalih sam samo dobijala obaveštenje da je neko drugi primljen", rekla je Stanković za agenciju Beta.
 
Stanković sa suprugom Milošem i petogodišnjim bliznakinjama Irinom i Isidorom živi u rodnom Donjem Dragovlju, u kome je živela i tokom završetka Medicinske škole i Medicinskog fakulteta u Nišu. Do diplome Medicinske škole, a potom Medicinskog fakulteta stigla je putujući autobusom do 40 kilometara udaljenog Niša, što je značilo polazak iz Donjeg Dragovlja u pet sati ujutru i, vrlo često, povratak poslednjim autobusom u 22 sata.
 
"Novac za moje studije moj otac je obezbeđivao sekući drva u planini i prodajući ogrevno drvo. Poginuo je u planini sekući drva kada sam bila na petoj godini studija", kazala je Stanković.
 
Sve do skora bez posla je bio i suprug mlade doktorke, ali je on nedavno uspeo da se zaposli u mlekari u Gadžinom Hanu.
 
"Snalazimo se nekako za život. Živimo od dečjeg dodatka i minimalne zarade koju zarađuje suprug. Pomažu nam koliko mogu i suprugovi roditelji, mada svekrva prima minimalac, dok svekar ima minimalnu penziju", kazala je Stanković.
 
Dok traga za poslom Stanković ne sedi "skrštenih ruku", već volontira u selu i priskače u pomoć meštanima kada im je potrebna medicinska pomoć.
 
Ćerke vaspitava da budu vredne i da uče, nadajući se da će to njima u životu jednom to biti od koristi.
 
"Trudila sam se da imam što bolje ocene na fakultetu i verovala sam da ću sa dobrim prosekom uspeti brzo da se zaposlim. Za vreme studija nisam ni pomišljala da ću ovoliko dugo tragati za poslom", izjavila je Stanković.
 
Za proteklih pet godina od kako je diplomirala, Stanković je imala priliku da pokaže svoje znanje samo kao volonter tokom vanrednog stanja zbog epidemije virusa korona.
 
"Tri meseca sam volontirala u ambulanti u susednom Donjem Dušniku i radila patronažu u rodnom selu, a u isto vreme su me pozvali u niški Klinički centar. Tamo, međutim, nisam mogla da radim, jer je autobuski prevoz bio ukinut pa nisam imala čime da putujem. U Nišu u to vreme niko nije izdavao stanove, a svakako niko ne bi ni primio za podstanara lekara koji radi sa kovid pacijentima", rekla je Stanković.
 
Dodala je da su suprug i ona spremni da se zbog njenog zaposlenja presele u bilo koje drugo mesto u Srbiji.
 
"Volim posao za koji sam se školovala i želja mi je da nastavim da učim, da postanem specijalista interne medicine. Iz te grane sam pisala naučne radove za vreme studija. Ne mogu da sama finansiram specijalizaciju jer puno košta, a to bi bukvalno značilo da deci 'uzmem hleb iz usta'", izjavila je Stanković.
 
Njen suprug Čeda Miljković rekao je da je Dragovlje sa nekadašnjih, hiljadu i više stanovnika, poslednjih godina spalo, na svega oko 200 stanovnika i to uglavnom starijih od 60 godina kojima je lekar često potreban.
 
"Najbliži lekar je u Dušniku ali autobusa nema, a malo je ljudi u selu koji imaju kola da vas prevezu do ambulante u Dušniku kad vam nije dobro. Izuzetno mnogo znači što imamo lekara u komšiluku. Marija je mlada i perspektivna, velika je šteta što ne radi", rekao je Čeda Miljković.
 
Mlada doktorka iz Donjeg Dragovlja je premijerki Srbije Ani Brnabić i ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru uputila pismo sa apelom za pomoć oko zapošljavanja. Odgovor za sada nije dobila.
 
Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje na području opštine Gadžin Han bez posla je 956 stanovnika. Visoko obrazovanje imaju 24 nezaposlena lica.
  • Andrija Šrek

    25.09.2020 10:01
    Pogrešan naslov
    Koleginice, obavezno idite što dalje iz ove zemlje, ako želite dobro sebi i svojoj deci, dok ste još mladi.
    BTW, mada na diplomi (nepravilno) svima piše "doktor medicine", ova lekarka nije doktorirala, nego završila medicinski fakultet.
  • D

    24.09.2020 17:52
    D
    Vredna, pametna ,obrazovana deca iz časnih I poštenih porodica ???????Otac poginuo da prehrani I iškoluje dete.Koliko je teškom tom detetu mogu da zamislim, tužno, jadno, bedno!!!!
  • Neko tamo

    24.09.2020 17:22
    Samo kazem
    Hajde ti koleginice kreni polako na nemacki i za godinu dana da idete u Nemacku. Necete se u Srbiji "proslaviti", a bice i bolje za vasu decu i mocicete pomoci starinama, kad onemocaju. Ne cekajte na Srbiju da ce vam pruziti pomoc, nego se organizujte i krecite na zapad...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.