Radije će u zatvor nego da plati 10.000 dinara za nevezivanje pojasa, smatra da je kazna nepravedna

Stanovnik Prokuplja rešio je da izdrži zatvorsku kaznu od 10 dana, jer nije hteo da plati 10.000 dinara, koliku kaznu mu je Prekršajni sud izrekao zbog nevezivanja pojasa u automobilu.
Radije će u zatvor nego da plati 10.000 dinara za nevezivanje pojasa, smatra da je kazna nepravedna
Foto: 021.rs (ilustracija)
"Ako već ne mogu na more ili odmor na neko lepo odredište, 'odmoriću' se u zatvoru i to uz 'pun pansion'. Odležaću desetodnevnu kaznu jer nisam pristao da platim nepravednu prijavu koju mi je pisala policija zbog nevezanog pojasa. Čak i da je kazna iznosila jedan jedini dinar ne bih je platio."
 
Ovako Milan Cvetković (38), privrednik iz Prokuplja, govori o svom "slučaju" - odbio je da plati kaznu zbog nevezivanja pojasa u automobilu, ali ne zato što nije poštovao propise već zbog preporuke hirurga da to ne čini sve dok mu rana posle operacije ne zaceli. Sada je dobio rešenje Prekršajnog suda iz Niša da plati kaznu ili da je zameni zatvorskom.
 
"U prokupačkoj bolnici, 28. februara, operisana mi je pupčana kila, a zbog okolnosti oko virusa korona, početkom marta, iz bolnice sam otpušten ranije. Zbog sveopšte gužve izašao sam i bez otpusne liste, ali mi je hirurg rekao da nikako ne vezujem pojas u automobilu jer se može odviti zavoj na rani", priča Cvetković za "Novosti".
 
Nekoliko dana kasnije, kako kaže, 16. marta krenuo je u Niš automobilom da kupi neophodna zaštitna sredstva od virusa korona. Budući da mu je brat u to vreme službovao u mirovnoj misiji UN u Libanu, Cvetković je, kaže, bio primoran da to sam učini. U povratku, na naplatnoj rampi nadomak Merošine, zaustavila ga je policajka.
 
"Odmah mi je bilo jasno da je zbog pojasa. Kako pokušaj da joj objasnim da pojas nisam vezao iz zdravstvenih razloga nije vredeo, u revoltu sam joj čak pokazao i ranu sa koje sam skinuo zavoj. Pred policijom sam pozvao i hirurga u Prokuplju da potvrdi moju priču i da im objasni zašto nije uzeo potvrdu. Ni to nije vredelo, jer je došao njen kolega koji je rekao da mora da mi piše kaznu. Isticao sam da je moja povreda vidljiva i tražio sam da razgovaram sa nadležnim, ali nije pomoglo. Pisali su mi kaznu na koju sam kasnije uz lekarsku potvrdu o operaciji uložio žalbu, ali uzalud. Odbio sam da potpišem zapisnik", nastavlja Cvetković.
 
Sagovornik beogradskog lista naglašava da je zapisnik odbio da potpiše iz više razloga, a pre svega jer zbog amputiranog palca na desnoj ruci ne može da drži olovku.
 
"I da ga imam, odbio bih da potpišem zbog virusa korona. Epidemija je vladala i ko zna ko je sve pisao tom olovkom", kaže Cvetković.
 
Istog dana otišao je u prokupačku bolnicu po otpusnu listu i potvrdu da ne sme da vezuje pojas.
 
"Lekarski nalaz uz žalbu predao sam policiji u Merošini, ali su mi rekli da istu dokumentaciju predam i sudu u Merošini kako bi mi stornirali kaznu. Nisam platio kaznu, jer sam se žalio, a Prekršajni sud u Merošini, pa potom i Prekršajni sud u Nišu nisu uvažili potvrdu iz prokupačke bolnice. Nedavno je i konačno potvrđeno da moram u zatvor", kaže ovaj meštanin Prokuplja.
 
Dodaje da je početna kazna bila 5.000, a sada je narasla na 10.000 dinara. 
 
"Uz to najmanje dvostruko više novca sam potrošio proteklih meseci za gorivo, vozeći se od jednog suda do drugog i pokazujući dokument koji su mu tražili, a kasnije nisu uvažili. Sada idem 10 dana u zatvor, da se od svega odmorim", zaključuje Cvetković.
  • Sekula

    02.09.2021 12:57
    policijsko glupiranje
    Za ovakvo sprovodjenje zakona, tamo gde nije ni mesto ni vreme, policjaci treba da dobiju upozorenje pred otkaz, zajedno sa svojim sefom koji hi je obucio da se tako bezglavo ponasaju.
  • dijasporac

    29.09.2020 22:58
    Kako funkionise prekrsaj sa nevezivanjem pojasa u automobilu u drugim drzavama, mislim na uredjene drzave na zapadu i severu Evrope, USA/Kanada...

    Ako te policija usnimi da si bez pojasa odmah te zaustavljaju i pisu ti kaznu zbog koje moras kod sudije. Sem novcane kazne dobijas i negativne poene plus, pazi ovo, sto ti se dize uplata za osiguranje automobila jer i osiguravajuca preduzeca kaznjavaju budale. Tek posle 3 godine bez prekrsaja i negativnih poena ti vracaju % snizenja na osiguranje. Skupo? Pa ako ti je osiguranje za godinu dana na jeftiniji automobil 2000eura i ako imas popist kao savesan vozac 30% to ti je 600eura godisnje, odnosno taj prekrsaj bi te kosta 1800eura, plus sama kazna koju ti razreze sudija, maltretiranje po sudu, negativni poeni na dozvoli itd.

    Ako se ne pojavis na sudu automatski priznajes kaznu i ako je ne platis dobijas opomenu sa vecom cifrom pa ako ni to ne platis dolaze da te hapse i sprovode te u zatvor a ti tek posle toga mozes da se zalis ali nema teorije da ih dobijes na visem sudu.

    Ne postoji izuzetak za vezivanje u automobilu (sem vatrogasaca, policije) i ako je covek pod uticajem lekova, alkohola ili narkotika ili pak je u takvom fizickom stanju (kao nas juznjak) da ne moze da bezbedno vozi (tu spada i vezivanje pojasa) ne sme ad seda za volan. Bez izuzetaka. Kraj price.

    One koji se inate, zatvaraju, shishaju do glave, daju crncima u zatvoru da se izivljavaju na njima, a ako treba bace i kljuc od 'apsa u okeanske dubine.
  • dijasporac

    29.09.2020 22:38
    Zasto Srbija nikad nece biti normalna drzava i zasto ce tu AV (ili neko drugi) da vlaad sledecih 50 godina? Bas zbog ovakvih stvari, covek je prekrsio propis i za to mu se nalaze svakojaka opravdanja ( Vucic terorise jadni narod, bogati kradu i bahati su, polocija uzima mito... ja imam misljenje da je vezivanje pojasa stetno, zasto se vezujemo u kolima a u autobusima ne...) a retki kazu da je ucinio preksaj i pri tome se inati sa sudom.

    Dakle, kada svi budete postovali propise, kada ne budete bacali smece po ulicama, zapisavali ulaze, kada budete prestali da lomite saobracajne znakove i tudju imovinu, kada ne budete krali sve ono sto nije pod nadzorom naoruzanih cuvara, kad budete redovno placali poreze i sudske kazne, vezivali pojas u kolima, kada ne budete koristili mobilni u automobilu... tad ce Srbija postati uredjena drzava i tad nece neko kao AV moci doci na vlast. Do tad vam ostaje samo da plujete AV-a, da ga okrivljujete za sve u toj drzavi, za vase licne neuspehe kao i da branite budalu kada svima pokaze da je budala premijer lige.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.