Digitalizacija laganim tempom - 2,8 miliona matičnih brojeva građana nisu u elektronskoj evidenciji

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i e-upravu Mihailo Jovanović prošle nedelje izneo je neverovatan podatak - gotovo polovina stanovnika Srbije nema jedinstveni matični broj. Međutim, iz Kancelarije poručuju da je Jovanović zapravo hteo da kaže da gotovo tri miliona tih podataka nema u elektronskoj evidenciji.
Digitalizacija laganim tempom - 2,8 miliona matičnih brojeva građana nisu u elektronskoj evidenciji
Foto: Pixabay
Umesto pojašnjenja usledilo je novo pitanje - ukoliko je to tačno, dokle se stvarno stiglo sa digitalizacijom javne uprave, postavlja pitanje Televizija N1.
 
Sve na klik i iz komfora svog doma ili kancelarije - obećanje da će javna uprava u potpunosti postati digitalna građani Srbije slušaju već deceniju. Taj plan bio je i u ekspozeu predsednice Vlade iz 2017. godine, kada je Ana Brnabić pričala o tome da "ne možemo u 21. vek sa pečatima, šalterima i papirima".
 
Da li je Srbija zakoračila u 21. vek prema premijerkinom planu četiri godine kasnije? Iz izjave direktora Kancelarije za IT i e-upravu od prošle nedelje, ne bi se reklo.
 
"U matičnoj knjizi rođenih imamo građane koji ni nemaju jedinstveni matični broj građana. To je preko 2,8 miliona građana", rekao je Mihailo Jovanović.
 
Nakon što se javnost uznemirila, oglasila se Kancelarija - direktor se nije precizno izrazio.
 
"Prilikom uspostavljanja Centralnog registra stanovništva u Registru matičnih knjiga rođenih ustanovljeno je da više od 2,8 miliona građana nema upisan JMBG kao podatak u ovoj elektronskoj evidenciji. To ne znači da 2,8 miliona građana nema JMBG, već da taj broj nije upisan u elektronsku evidenciju", navedeno je u saopštenju.
 
Da postoji problem sa elektronskim, matičnim knjigama, nije se moglo naslutiti iz odgovora premijerke iz 2018. na pitanje dokle se stiglo sa digitalizacijom, već upravo suprotno.
 
"Mi smo završili matične knjige, do kraja godine završavamo prenos činjenica o državljanstvu u elektronski oblik, što je bilo takođe izuzetno važno i pravimo registar građana", rekla je tad Brnabić.
 
Iz Kancelarije napominju - gotovo tri miliona matičnih brojeva nije elektronski pribeleženo jer do 1980. JMBG nije bio obavezan podatak koji se unosi u evidenciju matičnih knjiga rođenih. Nekadašnji Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti to ne vidi kao čvrsto objašnjenje.
 
"Još pre četiri decenije, u Jugoslaviji, JMBG je imala ogromna većina stanovništva. I sam projekat Vlade traje već godinama i ako posle toliko vremena u tim elektronskim knjigama nedostaje tolika količina podataka, onda zaista to zvuči krajnje zabrinjavajuće", smatra Rodoljub Šabić, nekadašnji Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti.
 
U fondaciji SHARE kažu da je ovde problem konzistentnost podataka i netemeljnost u ophođenju sa njima, što dovodi u pitanje kapacitete države kada je u pitanju digitalizacija.
 
"Ovim država ne uliva poverenje da može na adekvatan način da odgovori na zahteve digitalizacije usled činjenice da imamo na nultoj tačci problem sa samim sistemom", kaže Andrej Petrovski.
 
Uz to, Petrovski napominje da je posebno bitno da li svaki proces digitalizacije može da se isprati do kraja, jer je reč o osetljivim podacima, pa se pita šta će biti sa njima kad dođu u sam registar i podseća na informacioni sistem COVID-19, iz kog su, iako je bio najbitnija baza podataka u jednom trenutku, curili brojni podaci.
  • Alex

    30.09.2020 19:27
    JMBG na arapskom
    Zapravo se matični brojevi upisuju na arapskom, a o tome svi ćute!!!
  • Che

    29.09.2020 08:42
    Veći problem je što ni u PIO fondu nemaju ažurne podatke o zaposlenju njenih korisnika.
    Imaju 3 baze podataka. Jednu centralnu i dve stare.
    Podaci u centralnoj jos nisu unešeni iz starih baza podataka, već godinama od kako je uvedena centralna baza podataka. Tako da razna "neprijatna" iznenadjenja očekuju zaposlene (neupisana zaposlenja, godine rada).

    Ne znam šta čekaju? Da korisnici PIO fonda umru pa da onda unesu preostale? Ili da ih pojedinačno od slučaja do slučaja vučemo za rukav i obijamo šaltere i kancelarije?
  • dule

    29.09.2020 08:41
    JMBG

    1. Jedinstveni
    2. Matični
    3. Broj
    4. Građana


    3. je od starta po definiciji netačno
    1. je kroj praksu postalo netačno
    4. šta ja znam, verovatno većina stanovnika ove države sebe ne smatra gražaninom, tj. ne ponaša se tako
    2. o ovome bi se dalo polemisati

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.