Preminula Isidora Žebeljan

Istaknuta srpska kompozitorka i akademik Isidora Žebeljan preminula je u 53. godini, posle duge i teške bolesti.
Isidora Žebeljan rođena je u Beogradu 27. septembra 1967. godine. Diplomirala je i magistrirala kompoziciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Vlastimira Trajkovića. Od 2002. godine na tom fakultetu radila je kao profesorka kompozicije.
 
Za svoja dela dobila je važne nagrade u zemlji i u inostranstvu, među kojima je i Mokranjčeva nagrada (2004).
 
Izabrana je za člana Srpske akademije nauka i umetnosti 2006, a za člana Svetske akademije umetnosti i nauka 2012. godine.
 
Berlinski časopis Der Freitag izabrao je Isidoru Žebeljan za jednu od deset najperspektivnijih javnih ličnosti na svetu za 2009. godinu.
 
Godine 2014, kao prva javna ličnost sa Balkana, dobila je nagradu Parlamentarne skupštine mediteranskih zemalja, za dostignuća u oblasti kulture i umetnosti.
 
Isidora Žebeljan je takođe jedan od najistaknutijih srpskih savremenih kompozitora muzike za pozorište i film. Komponovala je muziku za više od trideset pozorišnih predstava u svim značajnim kućama u Srbiji, Norveškoj, Hrvatskoj i Crnoj Gori.
 
Za svoj rad na tom polju tri puta joj je dodeljena Sterijina nagrada. Četiri puta je osvajala nagradu Yustat Bijenala pozorišnog dizajna za najbolju pozorišnu muziku.
 
Radila je na nekoliko filmskih partitura, uključujući i orkestraciju muzike Gorana Bregovića za filmove "Dom za vešanje", "Arizona drim", "Podzemlje" (u režiji Emira Kusturice), "Kraljica Margo" (režija P. Šero) i "D serpent kis" (režija P. Ruselo).
 
Autorka je muzike za film Miloša Radivojevića "Kako su me ukrali Nemci", za koju je 2011. godine dobila nagradu za najbolju originalnu muziku na Filmskom festivalu u Sopotu, kao i nagradu srpskog FIPRESCI-ja, 2012. godine.
 
Muziku Isidore Žebeljan izvode najznačajniji ansambli današnjice, poput Okteta Berlinske filharmonije, simfonijskog orkestra BBC-ja, Geteborškog simfonijskog orkestra, Academy of St. Martin in the Fields, Bečki simfoničari, Brodski kvartet i mnogi drugi.
 
Njene kompozicije se redovno izvode širom Evrope, Izraela, Dalekog Istoka, Amerike, Afrike i Australiji, a autorski kompakt diskovi muzike koju je komponovala objavljeni su u Nemačkoj i Velikoj Britaniji.
 
"Akademik Isidora Žebeljan  je bila jedna od najistaknutijih savremenih srpskih kompozitorki muzike za pozorište i film. Komponovala je muziku za 40 pozorišnih predstava u svim značajnim kućama u Srbiji, Norveškoj, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Za svoj rad na tom polju tri puta joj je dodeljena Sterijina nagrada. Pored toga, dobitnica je velikog broja nagrada i priznanja za svoj rad, kako u Srbiji tako i u inostranstvu", navodi se u saopštenju SANU.
 
Neka od njenih najvažnijih dela su: opere "Zora D", "Maratonci", "Simon izabranik", "Dve glave i devojka", "Nahod Simon", orkestarska dela "Konji Svetog Marka", "Zujte strune", "Escenas picaras", koncertantna dela "Igra drvenih štapova" za hornu i gudače, "Frula i flamingosi" za klarinet i orkestar, "Tri čudne ljubavi" za violinu i orkestar i ciklus pesama za glas i orkestar "Rukoveti".
 
Odlazak Isidore Žebeljan je "veliki gubitak za Srpsku akademiju nauka i umetnosti i celokupnu srpsku i svetsku umetnost i kulturu", ocenjeno je u saopšenju SANU.
 
Mesto i vreme sahrane biće naknadno objavljeni.
  • ljilja

    30.09.2020 13:02
    Kvalitetni ljudi odlaze prerano , jer sve vide , sve osecaju. Pojede ih surova realnost.
    Saucesce.
  • Čiča Gliša

    29.09.2020 20:12
    Neverovatno...
    Neverovatno je da ta "Svetska akademija umetnosti i nauka" nema svoju adresu, niti na web strani piše gde joj je središte.
  • Mihailo

    29.09.2020 16:19
    Saucesce
    Kada sam procitao ovu skracenu biografiju preminule Isidore, shvatio sam da mi o nasim najboljim sugrađanima znamo jako malo, a o nekim politicarima i sponzorusama znamo podosta...tako reci izbombardovani smo glupostima...Zao mi je sto se tek nakon smrti ozbiljnije cuje za nekog ko bi trebalo da bude nas najbolji predstavnik i u svetu i u drzavi, a verovatno nam zato tako i ide...Imamo najgoreg premijera i ministre u istoriji Srbije...nece se to sigurno dobro zavrsiti...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.