Pitanje predsednika DS rešiće socijalista Branko Ružić?

Podeljena Demokratska stranka trenutno ima i dva predsednika - Zorana Lutovca i Branislava Lečića, a konačna odluka o tome ko će u ovoj pravno-političkoj zavrzlami pobediti, donosi ni manje ni više nego Ministrastvo državne uprave i lokalne uprave, koju vodi socijalista Branko Ružić.
Ukoliko ministarstvo ne bude imalo dovoljno materijala i dokaza da utvrdi ko je pravi i legitimni predsednik stranke, Lutovac i Lečić će morati na sud i to Upravni ili Osnovni, gde će svaki morati da priloži dokaze tvrdnji da je baš on izabran da predvodi DS, piše portal nova.rs.
 
Činjenica je da ono što se mesecima unazad dešava u ovoj stranci retko ko može da isprati. Epilog je da DS trenutno ima dva čoveka koji se predstavljaju kao predsednici. Sa jedne strane je Zoran Lutovac koji suštinski i formalno i jeste na čelu DS, a sa druge strane je Branislav Lečić koji od izbora održanih 26. septembra zvanično predvodi struju demokrata koji traže smenu Lutovca, a koji su u međuvremenu na osnovu disciplinskih postupaka isključeni iz stranke.
 
Prema informacijama koje je portal Nova.rs dobio od demokrata u takozvanom Lečićevom krilu stranke, procedura je sledeća: Branislav Lečić i deo demokrata koji ga sledi u narednih desetak dana zakazaće i skupštinu, na kojoj će biti izabrani stranački organi.
 
"Tada će biti izabrani članovi glavnog odbora, Staturana komisija, predsednik Političkog saveta i Nadzorni odbor. Kad se to završi sa ovom dokumentacijom odlazi se u Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, koji proveravaju dokumentaciju. Predsednik i novoizabrano rukovodstvo upisuju se u APR. Ukoliko Lutovac bude želeo to da pobije, moraće da donese dokaze. Ministarstvo procenjuje sve dokaze obe strane i ukoliko ne bude bilo u mogućnosti da utvrdi ko je tu pravi predsednik stranke, ceo slučaj odlazi na sud. Upravni ili Osnovni…", navodi sagovornik Nova.rs.
 
Lutovac: Obavestićemo pratnere u Evropi 
 
Komentarišući mogućnost da ministarstvo koje predvodi Branko Ružić zavede Lečića kao zakonitog predstavnika DS Zoran Lutovac u izjavi za Nova.rs navodi da nema nikakvih elemenata za takvu odluku.
 
"Koliko god ta ministarstva bila u funkciji jednog čoveka, ipak ne možete ignorisati činjenice. Da biste doneli takvu odluku, vi morate da se pozovete na neke činjenice, a nijedna ne govori u prilog ljudi koji pokušavaju da otmu stranku", ističe Lutovac i dodaje da će ukoliko se taj scenario ipak dogodi, zajedno sa svojim saradnicima obavestiti partnere DS u Evropi o stanju u stranci.
 
 
"To bi bila potpuna negacija vladavine prava i to bi bio ogroman minus za Aleksandra Vučića i njegov režim. Uskoro će nam stići izveštaj Evropske komisije koji će sigurno biti najgori, a ovo bi bio samo doprinos tom elementarnom odsustvu prava u Srbiji", navodi Lutovac.
 
Političke igrarije 
 
Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar kaže da je cela situacija oko DS vrlo zamršena, kao i dokazi koje obe strane nude, pa da nije sigurno da li će Lečić želeti ovu stvar da tera do suda.
 
"Pitanje je da li će neko to želeti pravno da dokazuje ili će ostati samo u političkom planu. Da li će Branislav Lečić želeti da kao izabrani predsednik te druge struje pošalje poruku i drugom delu DS da želi da promeni politiku stranke, da ponudi neki program i tako mobiliše i njih da u nekom trenutku, na nekim sledećim izborima glasaju i oni za njega. To je relativno dugačak proces, međutim, postoji kao opcija. Druga stvar je ukoliko želi da njegov izbor za predsednika stranke dobije i pravnu formu. U tom slučaju je adresa na koju mora da se obrati Ministrastvo državne uprave i lokalne samouprave. Svaka stranka koja se registruje mora da prođe njihov proces registracije, isto važi i za promenu predsednika i rukovodstva", zaključuje Klačar.
  • ARMAGEDON

    30.09.2020 09:05
    ZLOČIN I KAZNA
    zločin je bio kada DS posle 05. oktobra nije zabranila rad nacional-socijalističko-fašističkoj koaliciji koja nas je terorisala 90-tih, odgovorne poslali u zatvor. Zločin je kada su iste vratili u vlast. Zločin je kada su osnovali SNS. Kazna je ovo što im se dešava, da je njihova sudbina u rukama iste te nacional-socijalističke-fašističke koalicije !!!!!
  • ST

    30.09.2020 07:15
    Bila jednom Demokratska stranka...Na veliku zalost normalnog sveta,interesi,novac i moc su razbili i citavu zemljinu kuglu,ovi ovde (ukljucujuci i vladajuce sektase) se bore za mrvice. Samo me zanima,gde je obecana zemlja za dragog nam predsednika i dragog mu fikusa?
  • Podbarac

    30.09.2020 06:48
    Ko da nemaju preča posla
    Sramota, bruka i šteta jedne od najstarijih stranaka na ovim prostorima.

    A odlaskom Đilasa, Žike-jakne, BoTe i ostalih nedostojnih naslednika pokojnog premijera, pojavila se šansa da se stranka uistinski pregrupiše, a pre svega ujedini, pa samim time i postane zaistinska i ozbiljna opozicija SNS/SPS/SPO... itd. vladajućoj koaliciji i satelitskim strankama.

    Ali šteta koji ti gore pomenuti napravili će izgleda još dugo krnjiti demokratsku opoziciju u nas.

    Priznajem (po)nadao sam se bržem oporavku te stranke - ne zato što sam član DS (jer i nisam) - nego što kreativna, racionalna i snažna opozicija jeste potrebna da se "vlast ne otme". Jer kada odbijemo odveć desne ili leve, pa one stranke oko lika i dela nekog "vođe" - praktično je od demokratske opozivcije bila i preostala samo Demokratska stranka.

    A sa obzirom da među "klincima" nema upotrebljivih, ni onih koji to obećavaju - oni su bili jedina nada pred izbore. A kad ono - da ponovim - sramota, bruka i šteta jedne od najstarijih stranaka na ovim prostorima.

    Tolko.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.