Godfri: Vašingtonski sporazum političko opredeljenje, a ne pravno obavezujući

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji Entoni Godfri ocenio je danas da Vašingtonski sporazum vidi kao političko opredeljenje, a ne pravno obavezujući sporazum, jer je zamisao o ekonomskoj normalizaciji važna i nosi nadu da će se poboljšati životni standard građana.
Godfri: Vašingtonski sporazum političko opredeljenje, a ne pravno obavezujući
Foto: 021.rs
"Vidim veliku korist i prednost i veoma sam srećan što su (Ričard) Grenel i (Adam) Boler uspeli da dođu u Beograd brzo posle Vašingtonskog sporazuma", rekao je Godfri za televiziju Nova S.
 
Vašington će svoja obećanja ispuniti, rekao je Godfri i ocenio da je otvaranje kancelarije Američke razvojne agencije (DFC) u Beogradu jasan signal da SAD žele rezultate od sporazuma o ekonomskoj normalizaciji.
 
SAD se nadaju da će doći do sporazuma Prištine i Beograda, koji će iznedriti te dve strane samostalno. Mi ne možemo da im nametnemo rešenje koje će biti trajno, već ono mora da dođe sa obe strane, da bude u njihovom interesu i za to će biti kompromisi sa obe strane, ukazao je Godfri.
 
Ekonomska normalizacija nije takmičenje sa EU, ali korak koji smo mi preduzeli je dopunski korak onome što se već događa u Briselu i Unija ima primat u političkim pitanjima, dodao je on. Godfri je istakao da je DFC organizacija koja ima nestranačku podršku u Americi i šta god se dogodi na američkim predsedničkim izborima ta kancelarija će ovde raditi i rezultati sporazuma iz Bele kuće će se videti, bez obzira na rezultate tih izbora.
 
"Nadam se da ćemo uspeti da ovaj zamajac u srpsko-američkim odnosima održimo", naveo je on i istakao da je za njega to ohrabrujuće i zadovoljstvo da se jasno stavi do znanja onome čemu se Amerika nada da će Srbija postići.
 
"Mi ne želimo da Srbija bude u nekom potlačenom položaju, već želimo da bude prosperitetna zemlja, u miru sa susedima i da se kreće ka Evropi", rekao je Godfri. 
 
Godfri je rekao da sarađuje sa opozicijom i da se nada da će biti uspostavljen raznorodniji politički dijalog, uz ocenu da se slaže sa evropskim kolegama da neučestvovanje u političkom dijalogu nije bila dobra ideja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija