Uzbunjivač na sudu dobio spor protiv niške Hitne pomoći

Nakon višegodišnjeg sudskog procesa, Vrhovni kasacioni sud u Beogradu doneo je odluku u korist uzbunjivača iz niške Hitne pomoći Dragana Stamenkovića.
Uzbunjivač na sudu dobio spor protiv niške Hitne pomoći
Foto: 021
Sud je utvrdio da je Hitna pomoć prekršila Zakon o zaštiti uzbunjivača tako što je na četiri oglasne table objavila identitet uzbunjivača, što je prouzrokovalo njegovo šikaniranje kod kolega.
 
Na ime troškova i naknade štete Hitna pomoć Stamenkoviću treba da isplati skoro 420.000 dinara.
 
Povlačio se Stamenkovićev predmet iz Višeg u Apelacioni sud u Nišu i obratno, a na kraju je došao do Kasacionog u Beogradu koji je odlučio u njegovu korist, pišu Južne vesti.
 
"Utvrđuje se da je tuženi Zavod za hitnu medicinsku pomoć u Nišu prema tužiocu Draganu Stamenkoviću iz Niša preduzeo štetnu radnju u vezi sa uzbunjivanjem na taj način što je prijavu uzbunjivača - tužioca postavio na sve četiri oglasne table u prostorijama tuženog zbog čega je bio izložen šikaniranjima, pretnjama i nazivan pogrdnim imenima", piše u presudi.
 
Stamenković, koji u Hitnoj radi kao vozač, uzbunio je nadležne inspekcije i javnost na izmene pravilnika u Zavodu u kojem radi, a koje se tiču kvalifikacija koje moraju da ispunjavaju vozači. Njegov anonimni dopis je sa potpisom direktora Slavoljuba Živadinovića izlepljen po oglasnim tablama ustanove uz otkrivanje identiteta uzbunjivača.
 
"Trpeo sam šikaniranje i poniženje. Ljudi su stvarno počeli malo da me izbegavaju. To svi znaju, ali sada mi samo šalju reči hvale. Kažu 'bravo, majstore' i 'To, care'", kaže Stamenković.
 
Veruje i da je slučaj okončan pravosnažnom presudom bez prava žalbe samo zato što je završio u Beogradu, a nije ostao u niškim sudovima.
 
"Nisu me ispoštovali u niškom tužilaštvu i u sudstvu, Beograd je dokazao. Postoje indicije da sve koči supruga direktora Živadinovića jer je predsednica niškog Višeg suda. To me dovodi u sumnju da mi se svi procesi tu koče, ne samo moji nego svih nas iz Hitne", priča Stamenković.
 
Zvanično u presudi su ukupni troškovi oko 420.000 dinara, ali Stamenković kaže da bi Hitna trebalo da mu isplati više od pola miliona dinara, a to su budžetska sredstva.
 
"To su pare građana, nažalost. I mnogo mi je krivo što se tako dešava i što će sve te budalaštine rukovodstva Hitne da plaćaju građani", rekao je Stamenković.
 
Podseća i da ima još tri procesa koja vodi protiv Hitne pomoći.
 
Stamenković je vozač u Hitnoj skoro 40 godina, a uzbunjivač je postao pre nekoliko godina kada je prvo ukazao na izmene pravilnika o zapošljavanju vozača. Obaveštavao je javnost o neispravnim vozilima, o iznajmljivanju prostora ove medicinske ustanove jednoj kafani, o prodaji maski zaposlenima i nedostatku opreme na početku pandemije virusa korona.
  • Biberce

    30.09.2020 11:34
    Dr
    Zna se ko u novosadskoj hitnoj treba da odgovara i ko je urusio ugled ustanove i profesije ,ne treba generalizovati.
  • BradaNS

    30.09.2020 11:05
    A sta je bilo sa onim covekom, mislim direktorom hitne pomoci u bg, sto je prijavio da mu kolege saradjuju sa pojedinim pogrebnim preduzecima?
  • S

    30.09.2020 09:53
    Bravo
    Bravo za hrabrog sudiju, bice takvih procesa jjos.Bravo za sve hrabre ljude u Srbiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.