Od danas obavezna prijava gostiju preko eTurista

Svi nekategorisani ugostiteljski objekti od danas su u obavezi da prijave sve domaće i strane turiste, preko centralnog informacionog sistema eTurista.
Od danas obavezna prijava gostiju preko eTurista
Foto: Pixabay
Zakonska obaveza odnosi se na ugostitelje koji pružaju usluge smeštaja u nekategorisanom ugostiteljskim objektima poput hostela, prenoćišta, konačišta, konaka, hotela, hanova, etno kuća, salaša, vila, kampova, kamping odmorišta... objavljeno je na sajtu Ministarstva turizma.
 
Obaveza se, takođe, odnosi i na ugostitelje koji pružaju smeštaj u nekategorisanim ugostiteljskim objektima za smeštaj nautičkog turizma, kao i lovnog turizma - lovački dom, lovačka kuća i lovačka koliba.
 
Svi oni su u obavezi da zbog evidentiranja podnesu prijavu jedinici lokalne samouprave na čijoj teritoriji se objekat nalazi.
 
Ukoliko ugostitelj ne ispuni svoju obavezu, čini prekršaj iz zakona o ugostiteljstvu i o strancima, o čemu će biti obaveštena turistička inspekcija i služba za strance MUP-a.
 
Lokalne samouprave dužne su da vode evidenciju ugostitelja i ugostiteljskih objekata, koji usluge smeštaja pružaju u nekategorisanim ugostiteljskim objektima, kao i kategorisanim objektima domaće radinosti (kuća, apartman i soba) i seoskog turističkog domaćinstva, i da ih unesu u centralni informacioni sistem.
 
U slučaju kršenja ove obaveze, odgovornom licu u lokalnoj samoupravi preti novčana kazna od 50.000 do 100.000 dinara.
 
Od danas eTurista postaje jedini izvor podataka Republičkog zavoda za statistiku o turizmu.
  • X

    01.10.2020 13:03
    X
    Koga da prijavim od marta mi nije niko ušao u motel.
  • Milutin

    01.10.2020 11:05
    Kako da ne
    Ja trenutno što mogu da im dam .... Je ... Dragče već rekao... Nit si mi ti kupio nit ću dinar da ti dam, a porez na to sam ti već platio. Ja nemam turiste, nego rodjake i prijatelje u gostima....
  • Kukulele

    01.10.2020 09:16
    Nije fer
    Ajaaaaoooo! Pa sad će i švaleracija biti transparentna. Pih!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.