Šest portala prekršilo Kodeks novinara 2.800 puta, Portal 021.rs ima najmanje povreda

Šest najčitanijih portala, koji nemaju štampano izdanje, a članovi su Saveta za štampu, za tri meseca su prekršili Kodeks novinara Srbije više od 2.800 puta. U monitoring Saveta bio je uključen i Portal 021.rs, za koji se utvrdilo da je najmanje kršio novinarski kodeks.
Šest portala prekršilo Kodeks novinara 2.800 puta, Portal 021.rs ima najmanje povreda
Foto: 021.rs
Tokom tri meseca, u periodu od aprila do kraja juna, Savet za štampu odlučio je da nadzire poštovanje novinarskog kodeksa u šest medija - Srbija danas, Telegraf, B92, Espreso, Mondo i 021. Tromesečno praćenje ovih portala otkrilo je 2.829 prekršaja Kodeksa novinara Srbije. Praćene su vesti objavljene u rubrikama kao što su hronika, politika, poznati, korona virus.
 
Nadgledan je rad šest najčitanijih portala u Srbiji, koji nemaju svoje štampano izdanje, a koji su članovi Saveta za štampu. 
 
Najviše prekršaja imao je portal srbijadanas.rs (1.268 prekršaja), a najmanje sajt 021.rs (38 prekršaja). Na sajtu telegraf.rs zabeleženo je 856 povreda kodeksa, na espreso.rs 495, na b92.net 116 i na mondo.rs 56. 
 
Kako se navodi u monitoringu, broj prekršaja Kodeksa na Portalu 021.rs je zanemarljiv u odnosu na broj objavljenih vesti.
 
"Portal 021.rs ima zanemarljiv broj prekršaja Kodeksa (38 povreda u 34 vesti) u odnosu na broj objavljenih vesti na portalu u ovom periodu (april-jun) i najčešće se tiču nenavođenja/izostavljanja izvora informacije - Poglavlje I o istinitosti izveštavanja, stav 3. Tačnije, od 26 zabeleženih povreda Kodeksa, 22 puta je došlo do povrede ovog stava. Zatim, povreda privatnosti osoba koje su tema vesti, uglavnom žrtava i osumnjičenih - Poglavlje VII. Svaki od ovih prekršaja zabeležen je u rubrici Hronika", navodi se u monitoringu.
 
Portal 021.rs zatražio je od Saveta za štampu dostavljanje uzorka sa vestima u kojima je povređen Kodeks, kako bi on bio analiziran i kako u budućnosti ne bi dolazilo do sličnih prekršaja. 
 
Kako je rečeno na predstavljanju monitoringa, mediji se u najvećoj meri nisu pridržavali novinarskog kodeksa u izveštavanju o tragedijama, nepotrebno otkrivajući detalje nesreća ili informacije o žrtvama. 
 
"Moramo da podižemo svest čitalaca da znaju da se takvim sadržajima u medijima, koje čitaju, povređuju nečija prava. Treba da se stave u poziciju porodica o kojoj se izveštava i da se obrate tim redakcijama da ne žele to da čitaju", rekla je Gordana Novaković, generalna sekretarka Saveta za štampu, prenosi UNS.
 
Monitoring su radile master komunikologije Aleksandra Grigorov, novinarka Anđela Išić, dok je tokom aprila portale Telegraf, Srbija danas i B92 pratila dr Smiljana Milinkov sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.
  • Dete rock'n rola

    01.10.2020 12:13
    Bravo!Cestitke!
  • Bravo!

    01.10.2020 12:01
    Sviđa mi se što 021 ne boluje od lažne skromnosti i što ne skriva svoje zasluge...
    :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija