Seničić: Od danas turističke agencije ne prodaju aranžmane

Turističke agencije u Srbiji od danas ne prodaju aranžmane jer su osiguravajuće kuće odbile da ih osiguraju, sa obrazloženjem da je visok rizik, između ostalog i zbog pandemije kovida, rekao je direktor Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić.
On je rekao da putnici koji su do danas uplatili aranžmane i trenutno ih koriste ili su dobili zamenske vaučere imaju osiguranje dok ih ne iskoriste.
 
"Turističke agencije, zbog nemogućnosti da plate osiguranje, od danas nemaju licence i mogu da prodaju samo pojedinačne usluge, karte ili smeštaj u hotelu jer se to osigurava na drugi način", rekao je Seničić.
 
Istakao je da osiguravajuće kuće nisu pristale da osiguravaju agencijske aranžmane ni pod uslovom da podignu cene polisa, a da su to najavile tek pre dve nedelje i turističke agencije "dovele pred svršen čin" .
 
"Država nije antikriznim merama pomogla turističke agencije koje su jedan od pandemijom najpogođenijih sektora, a sada je zbog nemogućnosti da osiguraju aranžmane zakucan poslednji ekser u mrtvački sanduk", rekao je Seničić.
 
On je rekao da se sada pregovara sa osiguravajućim kućama da bar za tri meseca produže ugovore o osiguranju kako bi agencije u međuvremenu našle rešenje.
 
Prema domaćim propisima polise osiguranja mogu, kako je rekao, da prodaju i banke, ali su uslovi mnogo stroži i premije skuplje. Da bi banka osigurala aranžmane traži, prema njegovim rečima, hipoteku na imovinu ili depozit u gotovini, a to većina agencija neće moći da obezbedi.
 
"Država nije na vreme uredila oblast osiguranja i odredila ko će da bude titular osiguranja što sada traže banke. U drugim državama postoje agencije za depozite, koje u slučaju spora zastupaju putnika", rekao je Seničić.
 
Osiguravajuće kuće, prema njegovim rečima, nisu do sada obavljale posao valjano pa su prodavale polise, a da nisu proveravale imovinu agencije i to je ponekad bio veliki problem kada agencija ne realizuje aranžman i treba da ga neko plati.
 
Ministar trgovine turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić juče je rekao da se u dogovoru sa bankama traži rešenje kako bi turističke agencije dobile licencu.
  • Aleksandar

    01.10.2020 11:59
    Kao i sve u ovoj državi - neorganizovano. Važno je da ministar sa svojom svitom uredno dobija platu. Naprave propise koje niko ne može da zadvolji...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.