Panić i Radovanović: Kon je jedino svetlo iz Štaba, javnost treba da ga zaštiti

Epidemiolog Predrag Kon je svetlo iz Štaba, jer je prvo potvrdio da nije bio zaštitne opreme, a sada da se podaci o preminulima od kovida 19 skrivaju, javnost sada treba da ga zaštiti i da mu omogući da dalje iznosi podatke o tome šta nas je sve ova vlast lagala, rekao je za N1 predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić.
Sa ovim stavom saglasan je i epidemiolog Zoran Radovanović.
 
"Malo ko veruje u zvanične podatke, prvo je bio period sumnje pa ljutnje, a sada već sprdnje. Nije lako biti član kriznog štaba, mislim na nepolitički deo, svedoci smo komešanja i pojave fenomena koje bih nazvao - svedokom saradnikom, postoji želja, možda savest, da se ipak otvore članovi kriznog štaba da kažu šta je istina", kazao je Radovanović za N1.
 
 
Panić je naveo da jeste bitno da javno zna prave podatke, ali je mnogo bitnije da li stručni deo štaba zna, jer da smo znali da je broj veći, promenilo bi kako bi štab odlučivao o merama koje se sprovode.
 
"Ono što je sigurno, to je da su podaci bili dostupni u kovid bazi, bar ovi o kojima priča Kon, a ja ću sumnjati da te brojke još uvek nisu do kraja tačne. Postavlja se pitanje ko je slao podatke ka Batutu na nivou Srbije. Od nedelje počinje da se pravi nova baza i ja ću opet osnovano sumnjati da neko pokušava da prikrije podatke", kaže Panić.
 
On je dodao da mnogo toga još treba da saznamo o tome šta se dešavalo i kako, a da li ćemo uspeti vrlo je veliko pitanje.
 
Radovanović smatra da u ovom slučaju nije izvesno da će neka pravda biti zadovoljna, ali dobro je za mentalno zdravlje ovog naroda da se to pitanje otvori i pokrene. "Imam razumevanja za reakciju Kona, tačno je da nije on to prvi put izjavio, on je izlazio s tim podacima, ali tek sad je to privuklo pažnju medija i šire javnosti", dodao je.
 
Panić je rekao da su umanjivane sigurno brojke novoobolelih, kao što su lažirani podaci o broju urađenih testova i posebno o njihovom kvalitetu i tipu. "Verovatno su za novoobolele više umanjivani nego za preminule, jer je te podatke teže sakriti", kazao je.
 
Govoreći o izjavi ministra Zlatibora Lončara da podaci o brojevima nisu tačni, Panić je rekao da Lončar u prvoj izjavi nije demantovao Kona, već je napadao novinare i pričao da se novinari raduju da je veći broj umrlih.
 
"Kolega je vrlo neetički postupio, to što nisu javljeni svi preminuli i što to ministar pokriva je dodatno ponižavanje preminulih. Nije dovoljno što su umrli, oni moraju i posmrtno još biti uniženi - to govori o odnosu vlasti prema celokupnom stanovništvu", kazao je Panić.
 
Ministrova izjava je zaista skandalozna, rekao je Radovanović. 
 
"Kona ne treba abolirati zbog ovoga što je uradio, ali svakako i ja ga smatram ili uzbunjivačem ili svedokom saradnikom, potrebna je informacija da ono na šta smo ukazivali zaista jeste istina.. Sad pritisak javnost i zdravstvenih radnika mora biti taj koji će dovesti do toga da se medicinskom delu Štaba stave na uvid pravi podaci. Kon mora da insistira da ima uvid u prave podatke", kazao je Panić.
 
On je rekao i da bi najviše veleo da zna ko je potvrdio Konu i medicinskom delu štaba da su podaci sa kojima su raspolagali ispravni. "Mislim da je na nivou Batuta bilo manipulacija, treba pitati prvenstveno Dariju Kisić Tepavčević šta se to dešavalo, a znamo da je imala veze i sa informacionim sistemom... Puno toga se trenutno slaže u slagalicu, mislim da ćemo na kraju saznati istinu i da će odgovarati oni koji treba da odgovaraju", zaključio je on.
 
Radovanović je rekao i da se pokazalo se da je broj testiranih uvećavan nekoliko stotina hiljada puta. "To su enormne razlike, manipulisalo se debelo podacima", dodaje.
 
"Moramo da kažemo da je Kon imao hrabrosti i priznao ranije da mere koje su preduzimane nisu bile optimalne, jer nismo pratili najbolja iskustva iz sveta, i preporuke SZO, nismo imali dovoljno testova, i on je to priznao", dodaje Radovanović.
 
Gosti su se složili da prave podatke epidemiolozima treba dostaviti odmah.
 
"Podaci kada prođe epidemija ne znače ništa, Kriznom štabu i Konu podaci trebaju ovog trenutka, u epidemiji sedam dana je mnogo, zašto bismo čekali kada su podaci dostupni sada", rekao je Panić.
 
Radovanović je rekao i da je nemoguće je da se neko nije setio u Batutu da "sabere podatke, ili nije umeo da sabere, ili da je diverzija nekog informatičara" u pitanju, dok je Panić još upitao zašto se zašto se pravi nova kovid baza, izrazivši sumnju da je jedini razlog da se stari "podaci sakriju".
 
"Ministar je izjavio i da niko ne može utvrditi od čega je neko umro, ministar kao da nije lekar, ako malo poznaje šta se dešava sa novim virusom, morao bi da zna da klinička slika toliko jasna kod pojedinih pacijanata da ne postoji nista drugo što može biti uzrok smrti nego kovid", rekao je.
 
Panić je kazao i da svi podaci koji su skriveni govore o tome šta je bila ideja kriznog štaba. "Dobar deo kolega je zloupotrebljen i doveden u jako nezgodnu situaciju", kazao je on.
  • 5W6

    02.10.2020 08:51
    Nema manjeg i veceg zla, zlo je zlo. Da li je Kon radio suprotno zdravlju i interesima gradjana, da li je lagao, mnogo puta.
  • др Кристијан Трој

    02.10.2020 07:39
    Синдикат лекара и фармацеута ми никако не иду заједно осим ако их материјални интерес није спојио Иначе, Кона ће заштитити они који га и држе све ове године а то су странци!
  • Realista

    02.10.2020 07:07
    Au
    Sad je Radovanovicu Kon ok. Au koji licemer.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.