VIDEO: Srbija nabavlja turske bespilotne letelice, "to će se pokazati kao pametno i mudro ulaganje"

Delegacija Srbije otputovala je juče u Ankaru gde bi trebalo da ugovori kupovinu više sistema borbenih bespilotnih letelica tipa "barjaktar".
Ovo je usledilo nakon razgovora i pregovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i turskog lidera Redžepa Tajipa Erdoana.
 
Kako navode beogradski mediji, u Tursku su otišli ministar finansija Siniša Mali i pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović. 
 
Da je Srbija zainteresovana da kupi ove letelice potvrdio je sinoć predsednik Vučić.
 
"Veoma su nam interesantni sistemi bespilotnih letelica i svakako ćemo ih u budućnosti kupovati više, a da li ćemo postići dogovor sa turskom stranom ili ne, to ćemo da vidimo. U svakom slučaju reč je o veoma dobrim bespilotnim letelicama, moram da pohvalim turske proizvođače", rekao je Vučić.
 
Ističe da je Srbiji uvek u interesu da osnaži i pojača svoju gotovost i spremnost za odbranu.
 
"Mi nikome niti pretimo, niti ćemo koga da napadamo, ali moramo uvek da budemo spremni da ne bismo bili iznenađeni, kao što su neki nedavno, ipak, bili iznenađeni. I u skladu sa tim preduzimamo sve korake i mere i nije nam lako pošto moramo da izdvajamo značajna finansijska sredstva da bi išli u korak sa zemljama koje su vojno svrstane", naveo je još Vučić.
 
 
Predsednik je naglasio da je Srbija istinski i iskreno vojno neutralna zemlje, kao i da želi sama da čuva, brani i štiti svoje nebo, kao i zemlju. Ipak, kako kaže, to zahteva velika ulaganja, ali dodaje da će se to pokazati kao veoma pametno i mudro ulaganje.
 
"Vidim šta se zbiva u različitim savezima i blokovima i važno je da mi to možemo ekonomski da podnesemo i da nam zemlja ide napred, ali tako da budemo uvek čvrsti i možemo da odvratimo svakog potencijalnog agresora na našu zemlju", zaključio je Vučić.
 
Bespilotna letelica "bajraktar" o čijoj nabavci srpski državni vrh pregovara sa Turskom, proizvod je turske korporacije Kale-Bajkar, a u naoružanje je uvedena 2014. godine.
 
Ovaj dron proizvodi se i prodaje u dve verzije kao borbena i izviđačka letelica sa naoružanjem i bez njega.
 
 
Razvoj verzije drona sa naoružanjem počeo je takođe 2014. godine, a ova letelica nosi oznaku "bajraktar TB-2". Ovaj vazduhoplov konstruisan je prema zahtevima turske armije, a naoružan je lanserima laserski vođenih raketnih zrna kalibra 70 milimetara i poluaktivnom laserski vođenom municijom.  
 
Dužina ovog drona je 6,5 metara, a raspon krila 12 metara. Maksimalna brzina "bajraktara" je oko 220 kilometara na čas, a leti u radijusu oko 300 kilometara.
 
"Barjaktar" se koristio u ratnim sukobima u Siriji, Iraku, Libiji, ali i u poslednjim okršajima u Nagorno Karabahu.
  • StAV

    06.10.2020 14:05
    Kineski sistem
    Kupis par komada, razmontiras do srafa i posle stancas sam. Ako nisi sposoban onda budi rob.
  • Miodrag

    06.10.2020 12:21
    Napredak
    O kakvom napredovanju zemlje ovaj trabunja kad je Srbija od 2012. zadužena za novih oko dvadeset milijardi evra. Hoće li to da vrate njihove mame i tate kso što su im do skora davali za džeparac. Ne, oni će u bežaniju, neko u zstvor, neko u crnu zemlju, a narod će da to otplaćuje. E Gedo govedo.
  • Z357

    06.10.2020 11:53
    Albatros
    Tata, Tata kakva je to ptica na nebu?
    A to ti je sine veliki albatros bez mozga.
    Tata, a kako bez mozga?
    Vidis sine, njegovim mozgom upravljaju svi "veliki" mozgovi.
    Aaa sad mi je jasno Tata.
    Hvala Tata

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija