Imunolog Janković: Zaražavanje učenika za sada sporadično

Imunolog Srđa Janković izjavio je danas da je zaražavanje učenika virusom korona i dalje sporadično i da je situacija u školama za sada povoljna, navodeći da prelazak na onlajn nastavu nije neophodan u ovom trenutku.
"Da li će se preći na onlajn nastavu to zavisi od situacije koja u velikoj meri zavisi od nas", rekao je Janković za TV Pink i objasnio da je složeniji kriterijum za prelazak na onlajn nastavu i da to nije samo broj novozaraženih osoba na dnevnom nivou u celoj zemlji.
 
"Mi želimo da sprečimo da se virus prenosi kroz škole, da škole postanu mesto ubrzanog prenošenja virusa. Dok su to sporadični slučajevi, dok se retko dešava zaražavanje u školama od druga ili drugarice, onda nema potrebe za takvim merama", rekao je Janković.
 
On je naveo da su preventivne mere u školama dale rezultate, da su dobro sprovođene i da je "prvi udar virusa u školama sprečen".
 
"Onog momenta kada bude toliko virusa u opticaju i škole budu pod mnogo većim pritiskom, jer deca mogu da se zaraze kao i svi drugi, kada postane rizično da će virus da počne da se prenosi kroz školu uprkos svim merama - distanca, nošenje maski, tada će biti razmatrano da se pređe na nastavu na daljinu", rekao je Janković. 
  • Roditelj-građanin 2

    14.10.2020 10:12
    mama, replika gđi
    Normalno je da imate interes da Vaše dete-ca, idu u školu, jer imate pretpostavimo radite na radnom mestu gde Vam je otežano odsustvo.
    Ali Vi razmišljate na ličnom, interesnom stavu, a ne mislite da a to je notorna činjenica, da deca u javnom prevozu imaju veći stepen izlaganja virusu, da u školama listom ne nose maske, kao ni jedan deo prosvetnih radnika, pošto je razumevanje predavača drastično smanjeno, a imaju po 30 minuta da odrade ono što su nekada za 45.
    Profesori očekuju bez prava da učenici odrade se kao da je čas "normalne" dužine, broj pitanja je isti, kriterijumi takođe.
    Deca se vraćaju i donose Vam mogućnost da se ona pre svega zaraze, a i Vi.
    Mislite o drugim, idite Vi na Vaš posao, a decu ostavite da uče, jer ona koja to žele, bilo online ili ne, one će naučiti ali će i izbeći zarazu kao i njihovi ukućani.
    Nije teško biti kulturan i držati se distance, virus je ovde, samo brojke da budu realne. Zdravlje na prvom mestu, naučiće deca, znaju oni koji žele da napreduju. Ko ne, taj nije za nastavak. Virus bira tako ku..evite. Bez racionalnog stava. Poput Vas, poštovana.
  • mama

    13.10.2020 19:58
    @Roditelj-građanin
    Kome ne odgovara odlazak u školu može da sluša onlajn. Tako da ostavite one koji žele da se obrazuju na miru, a ko neće, ne mora.
  • Roditelj-građanin

    13.10.2020 17:39
    Koji Vam je cilj?
    Jel cilj da se zaraze deca u većem broju? To je cilj?
    Da li je to normalno? Ne! Treba upravo njih zaštititi i u ograničenim uslovima napraviti sredinu gde mogu deca biti deca a ne brojke koje su se zarazile.
    Oni su naša sadašnjost i budućnost.
    Preduzmite mere odmah Krizni štabe, gde ste lekari, Hipokrat, šta je, zaboravili ga?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.