Vučević: SNS podržava ideju Dodika o automatskom državljanstvu Srbije za građane Republike Srpske

Srpska napredna stranka podržava ideju srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da vlast u Beogradu omogući automatsko državljanstvo Srbije za sve građane Republike Srpske, izjavio je potpredsednik GO SNS-a Miloš Vučević.
Vučević: SNS podržava ideju Dodika o automatskom državljanstvu Srbije za građane Republike Srpske
Foto: 021.rs
Vučević je za banjalučki Glas Srpske rekao da je to nešto o čemu će se uskoro sigurno razgovarati na najvišem nivou. Reč je, ističe, o dobroj ideji i da je lično za takvu izmenu postojećeg zakona.
 
Veruje, dodao je, da će se o tome pozitivno izjasniti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.
 
"Nema apsolutno nijednog razloga da se takvo nešto zakonski ne uredi na taj način. I to ne samo za Srbe iz Srpske, već i za ostale naše sunarodnike iz drugih država. Hrvatska je već uradila nešto slično, ali i Mađarska koja je to pravo dalo svim Mađarima koji su rođeni na teritoriji nekadašnje Austrougarske. Zašto onda i Srbija ne bi razmotrila Dodikov predlog i ponudila državljanstvo svim svojim sunarodnicima, ma gde oni živeli. A Srbi iz Srpske su sigurno visoko na toj listi", rekao je Vučević.
 
Vučević je naveo je da građani Srpske u odnosu na neki raniji period već sada mnogo lakše dolaze do državljanstva i pasoša Srbije, jer su vlasti pojednostavile proceduru dobijanja ovog ličnog dokumenta, dodavši da je ubeđen i da se na ovaj način niko ne ugrožava, a pogotovo ne Bošnjaci iz BiH.
 
"Ovo je dobro za ceo region. Ne znam zašto, ali kad god sarađuju Srbi iz Srbije i Srpske, to nekima predstavlja problem. Uvek se nađe neko ko se navodno oseća ugroženim, pa se mi onda kao nešto moramo pravdati. Ali taj strah koji dolazi od bošnjačkih političara je, prema mom mišljenju, emotivan, ne i racionalan, zato što Srbija stalno podvlači da ona priznaje BiH i da je za poštovanje Dejtonskog sporazuma", kazao je.
 
Dodik je ideju da vlast u Beogradu omogući automatsko državljanstvo Srbije za sve građane Srpske izneo krajem prošle sedmice, a da bi ona bila realizovana, potreban je samo jedan potez vlasti u Srbiji, izmena člana Zaona prema kojem je za dobijanje državljanstva i pasoša Srbije neophodno imati prijavljeno mesto prebivališta u toj zemlji.
  • /

    17.10.2020 11:21
    /
    @B
    1999-e, da su ameri bili istrajnji stigli bi do dunava a nasi bi nas bombardovali kao vukovar sa druge strane dunava
  • Krsta

    16.10.2020 13:59
    @socko
    Dobicemo mi kao narod "samarcinu" zbog njegovih snova o velikoj Srbiji i "Karlobag-Ogulin-Virovitica". Setimo se samo Milosevic je bio faktor stabilnosti 1995te u Dejtonu, a samo par godina posle "Balkanski kasapin", "Ratni zlocinac"... Vucic misli da ce ga stititi ako potpise priznanje Kosova, hoce ali samo u njegovim snovima, iskoristice ga za to i kao odbaceni iskorisceni kondom baciti na djubriste istorije uz pecate koje je i Milosevic dobio kad su ga iskoristili.
  • ISTORIČAR

    16.10.2020 13:29
    Idemo ka asimilaciji
    Vojvođana neće biti ako ovo postane stvarnost, jer bosanci ne idu u Leskovac, Vranje, Niš, Požarevac i ostale velegrade, nego svi u Vojvodinu, po mogućstvu u Novi Sad. Biće svuda Đogo - Nogo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.