Ministarstvo kulture osudilo nasilje, ali i sadržaj izložbe u Zemunu na koju su upali huligani

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je da osuđuje svaki vid nasilja nad umetničkim slobodama i ugrožavanje fizičkog integriteta autora, ali i ocenilo da prikazivanje "skarednih i nemoralnih sadržaja zaogrnuto plaštom navodne stvaralačke kreativnosti s punim pravom izaziva negativne reakcije".
"Prizori sa iskasapljenim bebama odsečenih udova ili sa sekirama u glavama nedonoščadi predstavljaju patologiju i devijaciju svesti, a ne umetnost u bilo kom njenom obliku", navodi se u saopštenju Ministarstva. 
 
Kako se dodaje, ma koliko neko želeo to da opovrgava, "ovo društvo i dalje ume da razlikuje dobro i zlo u njihovim osnovnim sadržajima i postojaće sve dok to bude umelo". 
 
 U saopštenju se navodi da napad nije smeo da se dogodi, ali da ni izložba "sa onako užasavajućim pojedinim radovima nije smela da bude otvorena". 
 
"Ona delom svog takozvanog andergraund sadržaja i pripada 'podzemlju' ljudskog duha, kao što i napadači na nju pripadaju huliganskom podzemlju", ocenilo je Ministarstvo. 
 
Ministarstvo je osudilo oba modela ponašanja i pozvala društvo da poštuje zakonske norme i opšteprihvaćena moralna načela, kako bi se izbegle sve potencijane situacije sličnog karaktera.
 
"Od nadležnih organa očekujemo da pronađu i privedu pravdi lica koja su upadom na izložbu i drugim nedopuštenim radnjama ugrozili javni red i mir", navodi se u saopštenju.
 
Podsetimo, grupa od 15 mladića, sa maskama, crnim fajerkama i kapuljačama upala je na izložbu u okviru festivala "Novo doba" u Beogradu, bacila suzavac i pocepala izložene radove.
 
Jedan od izlagača, karikaturista i strip crtač Marko Somborac, izjavio je da je nevorovatno da izložba "trigeruje" ljude, a ne "trigeruju" ih korupcija i kriminal. Istakao je i da se napad dogodio uprkos tome što su organizatori izložbe dan ranije policiji prijavili pretnje smrću.
  • Dragan

    16.10.2020 09:11
    Ah
    Za priglupe jedan podatak sve je počelo osamdesetih kad je u Politici objavljena satira Vojko i Savle.Zatim Načertanije iz SANU.Znači počelo je olovkama a završilo oružijem.
  • Јое

    16.10.2020 07:55
    Насиље
    Много је веће насиље приказивати слике деце са сатарама у главама, него исцепати те слике.
  • dragi nasi gradjani

    16.10.2020 07:09
    koji sedite u
    MINISTARSTVU ! vase kritike (zamerke) upucene Umetniku su ispolitizirane i imaju prizvuk DODVORAVANJA (kompromisa) sa aktuelnom Vlascu !!!!!!! Sloboda i nacin izrazavanja su vam strani ! sto je VAS problem ! Iskreno, nisam ni ocekivao da u ministarstvu sedi IKO ko RAZUME! P.S.. na zalost svih nas, "REALNOST" u kojoj zivimo je mnogo devijantnija u psiho-patoloskom smislu...sa kojom umetnik zapravo koketira kroz vizuru crnog humora.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija