Kon: Maske trenutno zamenjuju vanredno stanje i policijski čas

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da nošenje zaštitnih maski trenutno zamenjuje vanredno stanje i policijski čas, ističući da je "neprijatnost zbog korišćenja maski hiljadu puta manja od neprijatnosti obolevanja".
"Jasno je da imamo pogoršanje epidemiološke situacije. To pogoršanje se posebno vidi u Beogradu, gde polako prelazi u nepovoljnu situaciju. Kada uporedimo sa nekim periodom koji je trajao mesec dana, jasno je da je došlo do ozbiljnog pogoršanja", rekao je Kon za RTS.
 
"Neprijatnost zbog korišćenja maski je hiljadu puta manja od neprijatnosti obolevanja. Da ne pričam da se mi više plašimo kazni nego što se plašimo smrti", primetio je Kon.
 
Istakao je da se ovoga puta u Srbiji neće reagovati vanrednim stanjem.
 
"Zaštitna maska trenutno zamenjuje vanredno stanje i policijski čas", rekao je.
 
Prema njegovim rečima, u školama je napravljen sistem koji nije planiran da se isključuje i koji ima svoje jedinice nadzora i praćenja.
 
"Zna se da treba sve vreme da se nose maske, osim kad se sedi u klupi. Imamo to pod kontrolom. Nema razloga da se razmišlja o prekidu škole, što ne znači da nećemo pratiti situaciju", rekao je Kon.
 
Komentarišuci situaciju u regionu gde bukti epidemija, naveo je da mnoge od tih zemalja nisu imale drugi talas, kao Srbija.
 
"Ovo je za njih uglavnom drugi talas. Ono što jeste sigurno je da u sprovođenju mera ne verujem da smo nešto iznad okolnih zemalja, bez obzira što smo samo merama uspeli da suzbijemo drugi talas. Ipak, imamo situaciju koja jasno ukazuje šta može da nam se dogodi", upozorava Kon.
  • @Corona

    17.10.2020 20:18
    Ah a koincidencija mozda, triput vise ih je umrlo od korone, dok u istom periodu vise niko nije imao ni gripu ni upalu pluca, a, bogami i broj infarkta se prepolovio u smrtovnicama. Zato je ukupan broj smrti ostao isti...
  • Bane

    17.10.2020 18:31
    Bane
    Mene nejćeš više zatvarati u to sam siguran 100%. Kome je do izolacije wc papir,keš i u samoizolaciju niko nikome nebrani. Ni vojska me nejće zaustaviti pa da vidimo...ljudi uzmite se u pamet ako je imate. Ovaj virus svak može dobiti čuvao se ili ne nepostoji lek ali to me nemože sprečiti da živim i radim ko čovek. Umreti se mora dali od virusa ili druge bolesti nebitno je bitno je da živiš kako dolikuje čoveku. Treba se čuvati samo da to nepređe u paranoju i strah jer je to gore od bilo kog virusa.
  • nemanja

    17.10.2020 15:58
    Predlažem da oni koji neće da nose maske stave oko vrata neku vrstu iskaznice, pa kada ih korona napadne, da ih ne moraju smeštati u kovid bolnice i/ili da ih ne moraju lečiti. I Bože sačuvaj, da ih stave na respirator. Jako će rasteretiti naš zdravstveni sistem i zdravstvene radnike.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.