Nova omalovažavanja iz Ministarstva kulture odgovor na peticiju psihologa

Ministarstvo kulture i informisanja reagovalo je, uz novo omalovažavanje, na peticiju koju je grupa psihologa i psihijatara pokrenula u znak protesta zbog neprimerenih komentara Ministarstva kulture koji se tiču "stanja svesti" umetnika čiji radovi su bili meta napada u Zemunu.
Nova omalovažavanja iz Ministarstva kulture odgovor na peticiju psihologa
Foto: 021.rs
"Ministarstvo kulture i informisanja poziva psihodramsku savetnicu pod supervizijom, psihološkinje bez supervizije i druge radnike u oblasti mentalnog zdravlja, potpisnike peticije, da obaveste javnost kako se na njihovom, bilo stručnom bilo svakodnevnom jeziku nazivaju eksplicitni prikazi kasapljenja dečijih tela i da li je redovno stanje uravnoteženog duha da o takvim prizorima mašta ili ih crta na papiru", navodi se u saopštenju ministarstva.
 
"Takođe ih molimo da obaveste javnost kada i kako su se pretvorili u organ jezičkog nadzora i da, ako im supervizori dopuštaju, objave spisak kolokvijalnih izraza koji se po njihovom stručnom stanovištu smeju koristiti u govoru ili u književnom izrazu, te da navedu pisce (Dostojevski, Šekspir, Andrić i drugi) koje bi zbog zloupotrebe 'stručnih izraza' trebalo cenzurisati ili osuditi. Dobrodošlo bi bilo i da javno kažu da li bi crteže sa prizorima unakažene dece prikazivali svojoj deci, odnosno da li bi ih držali na zidovima u svojim stanovima i radnim prostorima", stoji u saopštenju.
 
Grupa psihologa i psihijatara prethodno je pozvala kolege da potpišu peticiju, navodeći da, kao struke posvećene mentalnom zdravlju, smatraju da su "kvalifikacije kao ‘patologija i devijacija svesti’, kao i ‘podzemlje ljudskog duha’ u potpunosti neprimerene".
 
Dodali su da ministar kulture i javni službenici iz tog ministarstva nemaju profesionalne kompetencije, diplome i licence na osnovu kojih smeju i mogu da procenjuju bilo čije stanje i kvalitet svesti i duha.
 
Oni su pozvali nadležne da preuzmu odgovornost i da povuku svoju izjavu, te da u budućnosti ne čine slične greške. Umesto toga, Ministarstvo kulture odgovorilo je novim omalovažavanjem, ovoga puta psihologa i psihijatara.
 
Grupa od 15 mladića, sa maskama i kapuljačama upala je, podsećamo, na izložbu Staroj kapetaniji u Beogradu u okviru festivala "Novo doba", bacila suzavac i pocepala izložene radove.
 
Ministarstvo kulture osudilo je svaki vid nasilja nad umetničkim slobodama i ugrožavanje fizičkog integriteta autora i posetilaca na kulturnim događajima, ali je dodalo da "prikazivanje i afirmisanje skarednih i nemoralnih sadržaja, zaogrnuto plaštom navodne stvaralačke kreativnosti, s punim pravom izaziva negativne reakcije najvećeg dela javnosti".
 
Ministarstvo je nakon toga, u dva odvojena saopštenja, reagovalo uvredama na kritike neistomišljenika. O tome više čitajte OVDE.
  • Grut

    18.10.2020 06:42
    ???? Gostu
    A šta je umetnost na ikonama Jovana Preteče , u ikonografskim verzijama sa sjekirom u panju ili glavom na zlatnom pladnju u rukama svetitelja?
  • Gost

    18.10.2020 01:28
    pitam
    Sta je umetnost u bebi kojoj je zabodena satara u glavu?
  • Pera

    17.10.2020 21:03
    U sistemu nakaradnosti svaka ispravnost je neispravna. Tako se i Zlo predstavlja kao Dobro i brani svim silama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija