Radman: Otvaranje kuće bana Jelačića u Petrovaradinu dobar gest, ali su odnosi Srbije i Hrvatske na minimumu

Ovo su pozitivni kamenčići u slaganju mozaika dobrih odnosa Srbije i Hrvatske, iako mislim da su naši odnosi na konvencionalnom minimumu, što znači da treba uložiti još puno napora u njihovo građenje, izjavio je ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman, povodom otvaranja obnovljene kuće bana Jelačića u Petrovaradinu.
Radman: Otvaranje kuće bana Jelačića u Petrovaradinu dobar gest, ali su odnosi Srbije i Hrvatske na minimumu
Foto: 021.rs
Odgovarajući na pitanje Tanjuga kako vidi aktuelne odnose između Srbije i Hrvatske i da li događaji poput ovog u Novom Sadu, koji pokazuju poštovanje države prema potrebama nacionalnih manjina, mogu da unaprede te odnose, Grlić Radman je rekao da Hrvatska i dalje traga za 1.869 nestalih i da očekuje pomoć u njihovom pronalaženju, kao i da predstavnici hrvatske zajednice u Srbiji budu zastupljeni u vlasti na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou.
 
On je pozdravio potez predsednika Srbije i Vlade Srbije i čestitao na pomoći za, kako kaže, otkup, obnovu i predaju Hrvatskom nacionalnom veću kuće bana Jelačića, što vidi kao jedan dobar gest.
 
Ipak, ocenjuje da bi i pored toga, Srbija trebalo da učini određene korake kako bi bio ispoštovan međudržavni dogovor Hrvatske i Srbije iz 2004. godine, o broju predstavnika nacionalne zajednice u obe vlade, koji je, navodi, Hrvatska ispoštovala.
 
"Kao što Srbi u Hrvatskoj uživaju sva prava koja imaju prema tom ugovoru, oni imaju fiksnu kvotu od tri mesta u zastupanju u hrvatskom Saboru, isto tako očekujemo i nadamo se da će na bazi reciprociteta u Srbiji, Hrvati biti zastupljeni na lokalnom, pokrajinskom, republičkom nivou", rekao je Grlić Radman, naglašavajući da je zato važan dijalog kako bi se ti odnosi unapredili.
 
"Mi smo imali domovinski rat, imamo drugačije poglede na prošlost, na istoriju, ali gradimo evropsku budućnost, a Srbija pripada evropskoj porodici", ocenio je hrvatski ministar.
 
Upitan kako ocenjuje položaj Srba u Hrvatskoj i da li misli da vlada premijera Plenkovića i predsednik Milanović, koji su najavili nešto drugačiji odnos prema Srbima u Hrvatskoj u vezi sa ratnim događajima, može da promeni i antisrpsko raspoloženje koje je prisutno u hrvatskom društvu, Grlić Radman je odgovorio da je "Hrvatska primer u evropskom prostoru" .
 
"Jedan dobar primer kako smo osigurali sva manjinska prava, a kada govorimo o Srbima, dovoljno je reći da su Srbi u Hrvatskoj koalicioni partner ove vlade, oni učestvuju u njenom radu, sa svojim predlozima kreiraju rad Vlade i mislim da je to odgovor na sve", rekao je Grlić Radman bez upuštanja u dalje ocene.
 
Na pitanje da li je to što je gradonačelnik Vukovara izjavio da ni iduće godine u Vukovaru neće biti tabli sa ćiriličnim natpisima, niti će biti ravnopravne upotrebe srpskog jezika, jer se nisu stekli uslovi za to, dobra poruka Srbima i ko je odgovoran za to, Grlić Radman je ponovio da je "Hrvatska, generalno, tolerantna sredina, te da poštuje ljudska manjinska prava". Kao glavni argument za ove tvrdnje hrvatski ministar ponovo je apostrofirao činjenicu da je srpska stranka koalicioni partner u Vladi Hrvatske.
 
Naglašava da bi slučaj Vukovara trebalo posmatrati izdvojeno.
 
"To je bio grad koji je bio razrušen. Danas sam sreo čoveka koji je skinuo ili lupao te table sa ćiriličnim oznakama, čovek koji je bio očajan, pokazivao slike dvojice sinova koji su ubijeni. Znači, to treba rešavati na lokalnom nivou", rekao je Grlić Radman.
 
Nada se, kaže, dobrom rešenju u budućnosti, pre svega za građane Vukovara.
  • Samo pitam

    19.10.2020 07:26
    @Limanac
    “Međutim, SNS-ovci su isti prodali i sada imamo što imamo, nerešeno Podgrađe, gde se samo fasade doteraju za potrebe ovakvih “manifestacija dobre volje” SNS vlasti.”

    Da li postoji još nešto, što SNS nije u gradu upropastio ili pretplatio našim novcima?
  • Петровград

    18.10.2020 15:44
    ''Sto se tice ustastva, svako treba da resava stvari u svom dvoristu''

    Па и решавамо, али нажалост као и увек тупасто и погрешно, ничим изазваним додворавањем. Ко је власник Теслине родне куће, да не кажем копије пошто су Хрвати исту рушили и спаљивали до темеља у више наврата (а село истребили)?
  • Bljuc

    18.10.2020 14:26
    @NS
    O napretku i ko je bolji - samo predji granicu i baci pogled i sve ce ti se samo "kasti". Sto se tice ustastva, svako treba da resava stvari u svom dvoristu, a dvoriste je jaaaako daleko od dobrog.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.