Epidemiolog Tiodorović: Moguće uvođenje PCR testa za one koji ulaze u Srbiju

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je da se razmišlja o tome da bude uveden PCR test za sve koji ulaze u zemlju.
Druga opcija može da bude test koji dokazuje prisustvo antitela, odnosno da je osoba preležala koronu.
 
Govoreći o tome šta nas očekuje u narednih mesec dana kada je reč o epidemiološkoj situaciji, Tiodorović je za "Blic" rekao da dolaze hladni meseci, kada je veća vlažnost, što odgovara virusu i da će broj zaraženih zato biti u porastu.
 
"U narednih mesec dana imamo dva scenarija. Prvi je da ukoliko budemo poštovali mere možemo očekivati da nam taj broj bude dvocifren. Čak i kada pređe u trocifren kao sada, to nije toliko drastično, samo je važno situaciju držati pod kontrolom, a to se može samo poštovanjem mera", istakao je Tiodorović.
 
On je naveo da je drugi scenario nepovoljan, a to je da ne uspemo da obezbedimo da se mere poštuju, da imamo skok broja zaraženih, a za to postoje uslovi, jer oko Srbije epidemija bukti.
 
"Ništa nije teško ni komplikovano, samo poštujte mere koje ponavljamo mesecima, obavezno nosite maske u zatvorenom, držite distancu od jednog i po metra, održavajte higijenu i ono najvažnije, u ovom periodu borbe sa virusom zaboravite na slavlja, proslave, okupljanja", naglasio je Tiodorović.
  • Millisav

    22.10.2020 07:50
    lupate gluposti
    Doktore mogao bi za pocetak da promenis masku, ova ti je toliko prljava da se vidi na prvi pogled!
    A sto se tice zatvaranja granica tj PRC testa procitah negde u komentaru vec receno ali moze da ponovimo BOLJI EFEKAT BI VAM BIO AKO NA SVAKOM GRANICNOM PRELAZU PUSTITE MUZIKU IZ OTPISANIH I STAVITE BODLJIKAVU ZICU!
  • L

    18.10.2020 11:58
    @Niste
    "Ako smo mi u zelenoj a ostali u crvenoj zoni"

    ako smo u zelenoj zoni zasto nam okolne drzave zabranjuju ulazak(sem mozda bih)
  • bananarama

    18.10.2020 11:08
    Mene samo jedna stvar interesuje.
    Ako nam vlast svaki dan priča kako smo najuspešniji po borbi, zaštit od korone, da oni sa zapada bukvalno prepisuju naše metode kako da se zaštite, zaštonsu nam onda svi zatvorili granici i niko nas ne pušta u svoje države, sem možda Bugarsko i još dve evropske države.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija