Kon: Ako građani neće da nose maske, nema druge mere osim zatvaranja

U Hrvatskoj vidimo šta nas očekuje, rekao je danas epidemiolog dr Predrag Kon i upozorio da ako građani ne budu nosili maske nema druge mere osim zatvaranja.
Kon je za TV Prva rekao da ga ne interesuje politika, da ga ne interesuje nepoverenje u Krizni štab, da ga jedino interesuje i brine činjenica da se virus brzo širi, pre svega ozbiljno u Beogradu, i da se može usporiti jedino nošenjem maski i držanjem fizičke distance.
 
"Ako to ne bude slučaj sledi ili zatvaranje ili katastrofa", kaže Kon.
 
On je ukazao na činjenicu da u Kini već pet meseci nema širenja virusa, zbog velike discipline građana i nošenja maski.
 
On je rekao da ne treba da mislimo da smo nešto posebno i da će Srbiju virus da mimioiđe.
 
"Mi se nalazimo u krajnje nesigurnoj i nepovoljnoj situaciji, možda će već krajem sledeće nedelje biti vanredna situacija", naveo je Kon.
 
On je izrazio veliku zabrinutost zbog nepoštovanja mera, pre svega nenošenja maski. Ističe da je Krizni štab bio za nošenje maski na otvorenom, ali da pravnici ukazuju na probleme s tim, jer se i građani i vlast plaše kazni.
 
"Jedino objašnjenje za nenošenje maski na otvorenom je da je to nesprovodivo, a medicinski deo Kriznog štaba je jednoglasan po tom pitanju, posebno kada se radi o šetalištima", rekao je dr Kon. "Nemojmo se plašiti mera, jasno je da ovo može da se reši samo sprečavanjem kontakata, da li će to biti policijski čas, vanredno stanje, mora se sprečiti širenje."
 
Kon je naglasio da je glavni grad na ozbiljnom udaru virusa.
 
"Beograd ima 116 slučajeva, a pola je iz kovid centara. Ostali su dijagnostikovani u drugim centrima. Beograd ulazi u ozbiljnu situaciju, povećava se broj importa u školama, ali se dobro drže", navodi Kon.
 
Za sada, kako kaže, škole se neće zatvarati.
 
"Ako nećemo da nosimo maske, mi nemamo drugu meru osim zatvaranja - nema između", navodi Kon.
 
Kaže da vakcinu ne treba još dugo očekivati, i kad se pojavi, pitanje je za koga će ona moći da se koristi. Osim što vakcinu ne treba još zadugo očekivati, Kon je ukazao da i kad je bude - neće biti masovne vakcinacije protiv virusa i da će vakcine, ako se pojavi, biti u manjim količinama.
 
On je za TV Prva ukazao da je pitanje i za koga će ona moći da se koristi.
 
"Nemojmo računati na vakcinu, barem za ovo što nas očekuje preko zime. Nema vakcine, postojimo samo mi sa odgovornošću i snagom zdravstvenog sistema koji će opet biti na testu ako se ne promeni ponašanje", istakao je Kon.
 
On je rekao da zdravstveni sistem sada nije pred pucanjem, da sve funkcioniše, ali da moramo da gledamo unapred i da ne možemo da ne očekujemo da nas virus mimoiđe.
  • Trt

    22.10.2020 09:58
    @Hanibal

    "Meni je najbolji prijatelj umro od kancera, drug od koksakija, dete komsinice od vakcine..."

    A šurnjaju oteli vanzemaljci.
  • Aleksej

    22.10.2020 08:59
    This is corona now!
    A clanovi kriznog staba ako nece da nose maske?
  • Aca

    21.10.2020 18:17
    U Kini nema sirenja ne zbog maski, nego zato sto testiraju sve koji dodju iz inostranstva dok u Srbiju ulazi ko i kako stigne.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.