Vozači iz Srbije od danas autom mogu u BiH bez zelenog kartona

Građanima Srbije od danas više nije potreban zeleni karton za ulazak motornim vozilima u Bosnu i Hercegovinu, a to isto važi i obrnuto, za vozila sa tablicama BiH koja ulaze u našu zemlju, saopštio je Automoto savez Srbije.
Vozači iz Srbije od danas autom mogu u BiH bez zelenog kartona
Foto: 021.rs (Ilustracija)
Za prelazak granice, u oba smera, dovoljan dokaz da vozilo poseduje osiguravajuće pokriće jeste tablica s registarskim oznakama države u kojoj je automobil registrovan.
 
Bosna i Hercegovina je potpisala Multilateralni garantni sporazum kojim je postala članica tzv. podsistema registarske oznake. Savet Evrope definisao je 19. oktobar kao datum početka primene novog sistema prelaska granice motornim vozilom bez potrebe posedovanja zelenog kartona.
 
Srbija je postala članica Multilateralnog sporazuma 2012. godine, a time je vlasnicima ili korisnicima automobila srpskih registarskih oznaka omogućeno da bez dodatne dokumentacije, troškova ili kontrola, svojim vozilima putuju u najveći deo Sistema zelene karte, koji sada broji trideset i četiri zemlje.
 
Zeleni karton, podseća AMSS, prepis je polise osiguranja u inostranstvu i obavezan je dokument za Severnu Makedoniju, Rusiju, Belorusiju, Ukrajinu, Moldaviju, Albaniju, Tursku, Izrael, Iran, Maroko i Tunis, dok za zemlje Evropske unije i Švajcarsku nije potreban. Pribavlja se kod osiguravajućeg društva kod kojeg je osigurano vozilo.
  • D

    19.10.2020 22:21
    @Jova
    Aj ne širi gluposti, molim te.
  • Totalno

    19.10.2020 16:44
    Ravnopravno
    Mi njima :besplatno skolovanje, besplatno lecenje, drzavljanstva, status izbeglica vec 50 godina, besplatne stanove ili kvadrat u pola cene kom zeme Galensa, a oni nama ukinuli zeleni karton? Mmmmm, darezljivo... Sa njihove strane, naravno.
  • Mmhm

    19.10.2020 16:15
    Ajde Jovo ne lupaj, kakav prevod polise...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.